Către: Coaliția de guvernare a României, 2023-2024

În atenția: Ion-Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Alina-Ștefania Gorghiu

Referitor la: Legislația electorală

Stimate domnule prim-minstru Ion-Marcel Ciolacu, președinte al PSD,

Preocupați fiind de bunul mers al treburilor sociale, politice și economice ale României, noi, cei de la Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache (PNȚMM), ne dorim ca fiecare guvern să aibă o eficiență maximă din toate punctele de vedere, așa cum a sunat jurământul abia depus de actualul Cabinet.

O eficiență maximă nu este însă posibilă atunci când între sistemul de legi și Constituție există discrepanțe majore, discrepanțe acoperite uneori de interpretări „speciale” ale CCR. Una dintre aceste discrepanțe se referă la sistemul electoral din România și prevederile art. 2 al Constituției, pe care îl redăm aici:

SuveranitateaARTICOLUL 2
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Alegerea primarilor și a președinților de consilii județene dintr-un singur tur reprezintă o încălcare severă a suveranității poporului, situație în care un grup aflat temporar la butoanele legiferării a uitat de faptul că are obligația de a legifera în interesul poporului român și și-a „tras” suveranitatea în curtea proprie, spre îndeplinirea intereselor sale.

Înțelegem de la dumneavoastră că “noul PSD”, spre deosebire de “vechiul PSD”, este un partid european și că pentru “noul PSD” democrația este o valoare de necontestat. Dacă “vechiul PSD” a maltratat un număr important de legi, inclusiv legile electorale, “noul PSD” va avea mari dificultăți în realizarea programului actual de guvernare în condițiile în care o bună parte din legile maltratate sunt încă în vigoare.

În cadrul prezentei scrisori, fideli principiului istoric al partidului nostru că nu poate exista politică fără morală și nici democrație fără justiție socială,  ne referim în mod exclusiv la problematica sistemului electoral, dat fiind faptul că anumite măsuri sunt necesare a fi luate cu maximă urgență spre a mai putea fi de folos în anul electoral 2024.

Până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare încă ar mai putea fi aprobat unul dintre proiectele legislative referitoare la alegerile locale, respectiv alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, sau, la nevoie, Parlamentul ar autoriza Guvernul să emită ordonanțe de urgență în domeniul electoral pe perioada vacanței parlamentare ori, în caz contrar, Parlamentul s-ar întruni într-o sesiune parlamentară specială spre soluționarea legislației privind alegerile locale.

Stimate domnule președinte al Senatului României, Nicolae Ciucă, președinte al PNL,

Ca și noi, si dumneavoastră ați observat, desigur, cuvintele adresate de UDMR PNL-ului prin vocea președintelui său, Kelemen Hunor, după ce n-a mai făcut parte din Coaliția de guvernare. În afara respectivelor cuvinte, pe care nu este cazul să le reproducem aici, vă readucem la cunoștință alte cuvinte rostite de aceeași persoană cu ocazia recentului Congres al UDMR:

„Înainte de alegerile locale, Guvernul de atunci a încercat să readucă alegerea primarilor în două tururi. Am reuşit să împiedicăm acest lucru într-un singur mod: am iniţiat o moţiune de cenzură şi am răsturnat primul Guvern condus de prim-ministrul Ludovic Orban. Dacă ar fi nevoie, am putea repeta asta şi azi. Susţin şi astăzi ceea ce am spus atunci: alegerea primarilor într-un singur tur nu este mai puţin democratică decât alegerea în două tururi”.

Sursa: AGERPRES, 29.04.2023 / https://www.agerpres.ro/politica/2023/04/29/congres-udmr-kelemen-am-sustine-o-noua-motiune-de-cenzura-daca-s-ar-propune-alegeri-in-doua-tururi–1099777

Stimată doamnă ministru al Justiției, Alina-Ștefania Gorghiu,

Din recentul Program de guvernare, ne-a reținut atenția următorul pasaj, din perspectiva prezentei scrisori:

Un sistem de justiție modern, eficient, accesibil și de calitate, adaptat nevoilor cetățenilor și mediului privat, reprezintă o importantă premisă pentru dezvoltarea și stabilitatea economică și socială a țării. Constituția României afirmă și garantează principiul pluralismului politic. Pentru a garanta pluralismul politic și o societate democratică, Legea fundamentală a reglementat un catalog de drepturi și libertăți, promovând și garantând cele trei mari valori fundamentale: viața, libertatea și proprietatea. Orice persoană care urmează să ocupe o funcție ce implică exercițiul autorității puterii de stat trebuie să îndeplinească cerințele de integritate, legalitate și corectitudine, menite să consolideze încrederea cetățenilor în autoritățile publice centrale și locale și să preîntâmpine derapajele de la principiile democrației și statului de drept.

Este vorba de o sarcină extrem de importantă pentru Ministerul Justiției și, din perspectiva alegerilor locale pentru anul 2024, acest deziderat poate fi atins numai în cazul unei acțiuni ferme și prompte.

Sperăm că în spiritul celor de mai sus veți întreprinde acele măsuri ferme și prompte ce sunt necesare pentru alegerile locale din 2024.

Ridicăm cu această ocazie și problema alegerilor parlamentare, în perspectiva anului electoral 2024. În ce ne privește, așa cum puteți vedea pe pagina noastră de Internet https://pntmm.ro/, secțiunea Propuneri legislative, noi optăm pentru un sistem de vot preferențial. Nu am vrea să mai auzim scuza că orice pădure are uscături și deci, în mod natural, și Parlamentul nu poate fi scutit de uscăturile lui. Chiar dacă uscăturile nu vor fi cu totul eliminate, sistemul preferențial ar trebui să reducă numărul de uscături, dar mai ales ar trebui să strângă relația dintre aleși și alegători, prin simplul fapt că alesul este conștient că alegerea sa ține mai mult de felul în care este perceput de electorat decât de numărul de scame colectate de pe reverul șefului de partid.

Cu privire la acest aspect, vă mai aducem la cunoștință că fosta conducere a AEP a fost extrem de opacă la sugestiile primite din partea electoratului. Sperăm că noua conducere a AEP să aibă o cu totul altă atitudine față de electorat și față de propria lege de organizare, lege care obligă AEP să investigheze rezultatele fiecărui tur de scrutin și să propună măsuri de corecție a legislației. AEP nu a făcut așa ceva din perspectiva absenteismului la alegerile parlamentare și până în prezent nu a propus măsuri legislative de corectare a acestei stări de fapt.

Sperăm că sub coordonarea dumneavoastră, această situație se va corecta, iar absenteismul nu va mai fi o problemă.

22 iunie 2023

Mircea TALOȘ – președinte executiv al PNȚ Maniu-Mihalache

Valerian STAN – secretar general al PNȚMM

Liviu PETRINA – președintele Senatului PNȚMM

Constantin GEANGU – vicepreședinte PNȚMM București, fost deținut politic

One Comment

Berinde Gheorghe

Alegerile locale din 2024 in doua tururi de scrutin.

Lasă un comentariu