Reformarea sistemului electoral și perfecționarea Constituției României.
(Măsuri generice)

 

1. Reformarea sistemului electoral

 

a) Perfecționarea sistemului electoral în vederea asigurării desfășurării deplin democratice a alegerilor; simplificarea condițiilor de declanșare a alegerilor anticipate; admiterea listelor de independenți în alegeri; limitarea alegerii parlamentarilor, președinților de consiliu județean, primarilor și consilierilor județeni și locali la maximum două mandate; interzicerea migrației parlamentarilor de la un partid la altul în timpul mandatului.

b) Introducerea alegerii primarilor și președinților consiliilor județene în două tururi de scrutin.

c) Introducerea alegerii parlamentarilor prin scrutin preferențial pe listă, potrivit principiului reprezentării proporționale.

d) Reducerea pragului electoral la 2%.

e) Creșterea numărului de parlamentari aleși de către cetățenii români din străinătate; crearea de condiții care să asigure exercitarea normală a dreptului de vot de către aceștia.

 

2. Perfecționarea/reforma Constituției României

 

a) Perfecționarea atribuțiilor Curții Constituționale prin limitarea lor strict la verificarea constituționalității legislative. Asigurarea depolitizării (scoaterea numirii judecătorilor de sub controlul politicului), a profesionalizării (membri numai din cadrul elitei academice recunoscute, cu înaltă reputație morală, neafiliați politic), a transparenței, limitării mandatelor la unul singur și eliminării privilegilor.

b) Eliminarea tuturor privilegiilor necuvenite, dobândite prin legi „speciale” și restabilirea egalității principiale între toate categoriile de cetățeni din România.

c) Perfecționarea legii răspunderii parlamentare; restrângerea imunității parlamentare și prezidențiale la declarații și acțiuni politice.

d) Perfecționarea legislației privind democrația participativă și referendumurile.

e) Alegerea Avocatului Poporului prin vot universal. Asigurarea depolitizării și profesionalizării (ales numai din cadrul elitei academice recunoscute, cu înaltă reputație morală, neafiliat politic).

f) Program de conștientizare a populației privind avantajele și dezavantajele diferitelor forme de guvernământ.

g) Organizarea unui referendum pentru stabilirea prin vot a formei de guvernământ în România.

Intra in legatura cu noi

Secretariatul PNTMM iti da la dispozitie cu informatii sau intrebari legate de activitatea partidului.

Calea Victoriei Nr. 155, Blocul D. 1, Tronsonul VI (Scara VI ), Etajul II