Centenarul Patriarhiei Române (1925-2025) aduce în prim-plan rolul central pe care l-au avut atunci Partidul Național Român și Partidul Țărănesc. Ziarul Patriarhiei, „Lumina”, publică o pagină dedicată Centenarului, în care relatează despre adoptarea „Legii pentru modificarea Scaunului Arhiepiscopal și Mitropolitan al Ungro-Valahiei, ca Primat al României, la Rangul de Scaun Patriarhal”.

Este semnificativ că sunt reproduse citate numai din cuvântările lui Iuliu Maniu și Ion Mihalache.

Primul care a luat cuvântul a fost Iuliu Maniu, liderul Partidului Național Român, care, într-un strălucit expozeu, a spus: „Se cuvine deci, ca atunci când putem prăznui Casa aceasta grandioasă a unității neamului românesc, care unește întreg poporul românesc pe vecie și nedespărțit într-un singur Stat, să se facă astfel ca și Biserica Ortodoxă, națională, română, reprezentatoarea sufletească a imensei majorități a poporului românesc și patroana sufletească veacuri de-a rândul, să se bucure și ea și să aibă mulțumirea sufletească de a o fi înălțat și întărit…”

Ion Mihalache, președintele Partidului Țărănesc, a rostit următoarele cuvinte: „Sunt acte și legiuiri care pornesc din preocupări de ordin cu totul înalt, preocupări care rezumă sufletul nostru național în aspirațiile sale, în mândria și în prestigiul său. În fața acestor preocupări, deosebirile de partid încetează. Totdeauna, în fața lor, nu ne vom găsi decât într-un singur partid – partidul tuturor românilor. Așa este actul de astăzi extraordinar prin importanța lui. Biserica a păstrat neatinsă flacăra sufletului românesc. Biserica a păstrat, în anume împrejurări, însuși Statul român… Atât de mult s-a confundat viața de Stat a noastră cu viața Bisericii, încât noțiuni ca lege au ajuns să însemneze și credința creștinească. Legea de față nu face altceva decât să consfințească prin stare de drept ceea ce Dumnezeu ne-a învrednicit să avem în urma războiului, ca stare de fapt. Și când Dumnezeu ne-a învrednicit prin mila Sa, prin sângele fraților noștri și prin sprijinul marilor noștri aliați să vedem adunați laolaltă, în cuprinsul României Mari, pe toți fiii neamului nostru, ne-am văzut adunați laolaltă toată ortodoximea românească din cele patru mitropolii și arhiepiscopate, sub conducerea de fapt a unui singur stăpânitor”.

Liviu Petrina – Senatul PNȚMM

Lasă un comentariu