Acum, că a venit și primăvara astronomică, ne putem întreba cum va fi sfârșitul acestei primăveri. Echinocțiul ne-a adus 11 candidați pentru Cotroceni, dar numai unul va fi alesul, cumva așa cum se spune în Evanghelia după Matei 20.16:

„Astfel vor fi cei de pe urmă întâi și cei dintâi pe urmă, că mulți sunt chemați, dar puțini aleși”.

Cei 11 nu sunt nici mulți, nici puțini, iar dintre ei, mai puțin de 5 au șanse reale de reușită; dar chiar și cei care știu din start că nu vor ajunge nici măcar în semifinală au de jucat rolul lor până la capăt (probabil, cu o excepție, care se va retrage din cursă cu câteva zile anterior primului tur).

Starea de lucruri de astăzi îi îngrijorează pe cei din coaliția de guvernare și cred ei de cuviință că o soluție de mobilizare ar fi răspândirea spaimei că:

„Dacă nu va ajunge candidatul nostru la Cotroceni, coaliția se va destrăma și nu va fi bine deloc!”

Pe de altă parte, la o emisiune de la Digi 24, dl profesor Ioan Stanomir a spus ceva de genul:

„Eu nu înțeleg cum se face că dl Nicușor Dan crește în sondaje fără sa facă nimic!” (citat aproximativ).

Eu cred că tocmai acest fapt dovedește că românii nu au memoria chiar așa de scurtă și că țin minte și evenimente care s-au petrecut cu mai mult de o săptămână în urmă.

Bătălia cea mai mare pe care a câștigat-o deja Nicușor Dan a fost „bătălia buldozerelor” din Piața Unirii (contra primarului Băluță, de la PSD Sector 4). În urma acelei bătălii, actualul premier (era premier și la acea vreme a bătăliei buldozerelor) l-a recunoscut pe dl Nicușor Dan ca fiind liderul opoziției.

În Turcia de astăzi, liderul opoziției este arestat. În România de astăzi, liderul opoziției are șansa să ajungă președinte.

De ce ar fi această situație anormală într-o democrație reală?

A doua bătălie câștigată deja de Nicușor Dan a fost reprezentată de cele două referendumuri bucureștene. PSD s-a gândit să se lipească de subiect cu un al treilea referendum, dar, când s-a făcut bugetul, a uitat de vocea bucureștenilor. Această uitucenie deliberată a reprezentat un mare punct pentru Nicușor Dan. În felul acesta, afirmația lui Nicușor Dan – „Degeaba vrei să faci ceva bine în București dacă primești doară tălpi de la nivel național” (citat aproximativ) – se dovedește a fi cum nu se poate mai corectă. Ea reprezintă o bilă albă pentru liderul opoziției și o ghiulea de piciorul coaliției, ghiulea pe care o va deconta candidatul său, respectiv dl Crin Antonescu.

La ce se așteaptă oare PSD atunci când nu dă nici o ceapă degerată pe voința bucureștenilor? Degeaba se văicărește dl Kelemen Hunor că se duce de râpă coaliția dacă nu face nimic pentru salvarea ei.

În decembrie 2024, liderii acestei coaliții au declarat că au învățat lecția administrată de electorat. Vorbe goale! Nu au învățat nimic. De patru luni se tot vorbește despre faptul că sistemul electoral din România este defectuos și că o reformă este necesară, dar nu vedem niciun semn din partea coaliției că ar mișca măcar un pai înspre reforma necesară.

În luna mai, odată cu alegerile prezidențiale, vor fi și alegeri locale parțiale. De numai două săptămâni are nevoie coaliția să schimbe legea alegerilor locale spre a fi aleși primarii și președinții consiliilor județene în două tururi, dar coaliția nu mișcă nimic. În loc să se bocească, dl Kelemen Hunor ar trebui să recunoască partea sa de vinovăție pentru această legislație, să meargă la PSD și să spună:

„Hai să recunoaștem că am greșit atunci când am schimbat legislația electorală. Să facem ceva cu adevărat democratic, exact în spiritul democrației europene!”

Ei bine, NU!

Nu se gândește niciunul dintre șefii partidelor din coaliție să renunțe la șmecheria cu care au păcălit românii deja de prea multe ori.

Tragedia din Macedonia de Nord, mai mare decât cea de la Colectiv, aduce în memoria noastră sloganul „Corupția ucide!” și nu ne lasă să uităm că primar la Crevedia este un PSD-ist ales dintr-un singur tur. De ce nu înțeleg oamenii aceștia că românii nu stau așa prost cu memoria pe cât își doresc ei?! Cineva ar trebui să le vorbească mai clar, pe limba pe care o pricep ei mai bine. Dl Crin Antonescu nu se poate răsti la ei prea tare. Dânsul va suporta doar consecințele surzeniei acestor lideri de coaliție.

Până la urmă, reformele tot vor veni, așa cum și premierul de la Budapesta se va schimba curând, schimbare care va avea consecințe și la UDMR, doar că nimic nu se întâmplă instantaneu. Dl Kelemen Hunor ar putea să anticipeze momentul în care va avea nevoie să devină membru PSD și să facă mișcările necesare la timpul potrivit.

Va anticipa oare la timp?

Constantin Geangu (PNȚMM) – 22 martie 2025

Lasă un comentariu