În cursul zilei de ieri, România a câștigat procesul cu Gabriel Resources privind exploatarea minereurilor de la Roșia Montană, și nu are de achitat “miliarde de euro” aceste companii, ci are de primit 1,4 milioane dolari cheltuieli de judecată.

Începând din 5 februarie 2024 și până ieri, 8 martie 2024, timp de mai mult de o lună, reprezentanți ai Guvernului român în special prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Ioan-Marcel Boloș au generat o incredibilă isterie națională. Oficialii guvernamentali au răspândit în opinia publică, prin intermediul mass-media, cu precădere prin intermediul televiziunilor pe care partidele lor PSD și PNL le finanțează cu sume uriașe, mai multe informații false, între care și acelea că „România pierde procesul de la Washington” (Ciolacu și Boloș, de mai multe ori) și “avem de plătit 6 miliarde de euro pentru ce a făcut Cioloș cu Roșia Montană” (Ciolacu, 23 februarie 2024).

Campania dusă în special de cei doi membri ai Guvernului a fost una de manipulare politică grosolană a populației. La finalul ei, în loc să crape de rușine, cei doi demnitari au făcut declarații triumfaliste, de genul: „Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România, pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!” (Ciolacu, 8 martie 2024). Și asta, la scurt timp după ce aceiași Ciolacu și Boloș vorbiseră în termenii cei mai alarmiști despre scăparea de sub control a deficitului bugetar, imposibilitatea majorării pensiilor etc.

Există indicii că, sub acest din urmă aspect, campania a întrunit elementele constitutive ale infracțiunii de comunicarea de informaţii false (art. 278 din Codul penal).

Pe de altă parte, aceeași campanie a coincis cu creșterea spectaculoasă, în perioada de referință, a prețului acțiunilor companiei Gabriel Resources de la 0,45 dolari canadieni pe 31 ianuarie la 0,87 dolari canadieni pe 7 martie (aproape dublarea în 37 de zile!) , împrejurare ce conturează indicii ale săvârșirii infracțiunii de manipularea pieţei prin  diseminarea de informaţii prin mass-media, inclusiv prin internet sau prin orice alta modalitate (art. 244 alin. 5, lit. c din Codul penal).

PNȚ Maniu-Mihalache protestează energic împotriva actelor iresponsabile de natură penală ale membrilor Guvernului român. Cere demisia imediată a acestora și solicităm procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Marius Ionuț Voineag căruia partidul nostru i s-a adresat deja în scris să se sesizeze din oficiu cu privire la faptele arătate.

9 martie 2024

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache
Mircea Taloș
 – președinte executiv al PNȚ Maniu-Mihalache
Valerian Stan – secretar general al PNȚ Maniu-Mihalache
Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚ Maniu-Mihalache

2 Comments

Geangu Constantin

Actuala guvernare s-a obișnuit cu manipularea. Un exemplu grosolan de manipulare îl reprezintă schimbarea legislației electorale cu puțin timp înaintea alegerilor. Traseismul a devenit bun după ce electoratul a spus clar NU traseismului, traseism care are ca esență banii ce merg din buzunarele noastre spre subvenționarea partidelor. Subvenția cea mai mare merge la PSD, așa că PSD, pe banii noștri, absoarbe tot mai mulți primari de la celelalte partide. Ar fi cazul să înceteze aceste manipulări!

Gabriel Barbulescu

Asa este, cum bine ati sesizat d-le coleg. Sunt nenumarate magariile pe care le fac guvernantii, iar ele se intampla sub ochii nostri neputinciosi in ai contracara, intr-o tara in care justitia este aservita puterii conducatoare, iar serviciile secrete le tin partea celor corupti de la stat. Anchetarea penala se impune, de urgenta, fata de toti care se fac ca ne conduc, dar in esenta incearca, pe toate caile, sa fraudeze alegerile din acest an. Din cate stiu, partidele „de top” PSD nu isi platesc datoriile lor restante fata de stat, de milioade de lei, fiecare. Datorii s-au acumulat pentru neplata sediilor si a cotizatiilor membrilor lor de partid, asa cum apar acestea in rapoarte ale Curtii de Conturi a Romaniei. Cele doua partide trebuie sanctionate cu neparticiparea la alegeri, daca nu-si onoreaza toate datoriile restante. Asa se procedeaza – cu interdictia participarii, in liga I a campionatului national de fotbal. Nici partidul AUR nu trebuie iertat, pentru finantari din surse dubioase folosite in publicitate masiva, atat in mediul in line cat si in toata mass-media din Romania. Ori, PSD, PNL si AUR, beneficiaza de subventii/ finantari mari, luna de luna, pe tot anul trecut cat si in acest an electoral. Trebuie ca sa li se taie sunventiile pe care le foloseac ilegal in manipularea grosolana a romanilor, alegatorii de la urne, din alegerile care bat la usa. Tuturor le trebuie intentate plangeri penale la DNA de catre PNTMM, print reprezentantii sai, cei mai autorizati sa o faca. Numai astfel putem curma lantul infractional savarsit in permanenta de demnitari, faradelegi de care presedintele Johannis nu este strain de ele. Deie Domnul, sa m-auda! si sa putem stopa dictatura mascata, care se contureaza tot mai pregnant azi in Romania.

Lasă un comentariu