-
-
Program de lucru: Luni - Vineri: 09.00-18.00
Program de lucru: Luni - Vineri: 09.00-18.00
Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache a atras atenția în mod repetat cu privire la putregaiul din piața asigurărilor din România.
Înțelepciunea românească ne spune că „peștele de la cap se împute”, iar acesta este un adevăr absolut și în piața de asigurări, patronată de Guvernul României și de Parlamentul României (ca legiuitor primar) și de Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor – ASF (ca legiuitor secundar și supraveghetor).
Însă Guvernului nu-i pasă nici de salariile uriașe ale conducătorilor ASF, care nu au nicio pregătire profesională în domeniu și niciun alt rezultat al muncii lor decât 4 falimente îngrozitoare în mai puțin de 10 ani, dar au în schimb un tupeu fantastic în relația cu piața și cu consumatorii de asigurări din România, ba chiar și cu parlamentarii din comisiile în care au fost audiați.
După rezultatele dezastruoase în domeniu, Guvernul și partidele care-l compun patronează senin și cinic incompetența numiților lor la ASF (numiri pe criterii corupte și clientelare), ajungându-se ca în noiembrie 2023 să numească în Consiliul ASF protejați ai partidelor care se scuză că nu știu termeni specifici asigurărilor „pentru că nu am lucrat niciodată în domeniu”! Cum ar putea un astfel de Consiliu să ia decizii potrivite pentru piața asigurărilor, în care plătitorul poliței de asigurare este (sau ar trebui să fie) la fel de important ca și persoana păgubită?
Guvernului nu-i pasă nici de promisa societate CEC Asigurări, care ar fi trebuit să participe în piața polițelor RCA pentru a (re)stabili un echilibru între nevoile consumatorilor și cele ale asiguratorilor. Această promisă societate a fost prezentă în discursul guvernelor după fiecare dintre cele 4 falimente majore din piața românească: Astra (2014), Carpatica (2015), City Insurance (2021) și Euroins (2023). Este deci evident că promisa societate de stat nu va fi niciodată o realitate în piața românească, dar guvernele ne vor minți în continuare cu această “soluție” la dezastrul din piața de asigurări.
Guvernului nu-i pasă nici de transportatorii români de mărfuri atunci când aceștia strigă că sunt sufocați de costurile de operare și că nu mai sunt competitivi în piața europeană. Polițele lor RCA ating cote fabuloase, ofertele date de asiguratori având valori uzuale între 13.000 lei și 90.000 de lei per autovehicul de peste 12 tone.
În febra protestelor din ultima vreme, transportatorii sunt amăgiți că de vină este ”Sistemul Bonus-Malus” și ca prin schimbarea acestui sistem lucrurile se vor reglementa. Este evident o nouă manipulare, dar pentru niște minți precum cele ale sinecuriștilor din Consiliul ASF, care habar nu au de sistem, să transmiți asiguraților/protestatarilor o astfel de gogomanie cu zâmbetul pe buze este foarte ușor. Și deosebit de cinic!
În luna martie 2023, corul vinovaților (Guvern, ASF, Parlament) lansa în media soluții care mai de care mai „spectaculoase”: „cerem o nouă plafonare a tarifelor”, „cerem un asigurator RCA al statului român”, „cerem modificarea legilor asigurărilor în avantajul asiguratorilor” etc.
Se vede că nimic din ce au propus nu au înfăptuit decât după bunul lor plac, iar pseudo-soluțiile lor nu aveau cum să rezolve problemele. Așa se întâmplă când o intervenție a statului, prin plafonarea tarifelor după ureche, nu se face cu o analiză prealabilă profesionistă și aplicată! Așa se întâmplă când piața liberă/concurențială, în care PNȚMM crede cu tărie, este perturbată de favoritismele politicului pentru companii răposate precum Euroins si City Insurance.
În realitate, este necesară reformarea profundă a ASF, înainte de orice prin îndepărtarea tuturor celor care au ajuns acolo pe filiere politice/corupte și înlocuirea loc cu profesioniști din piața asigurărilor.
Iar pentru greșelile sale impardonabile în acest domeniu, precum în multe altele, Guvernul PSD-PNL trebuie să-și dea demisia! Reamintim, în context, principiul istoric căruia PNȚMM îi rămâne fidel: nu poate exista politică fără morală și nici democrație fără dreptate socială!
18 ianuarie 2024
Mircea Taloș – președinte executiv al PNȚ Maniu-Mihalache
Valerian Stan – secretar general al PNȚ Maniu-Mihalache
Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚ Maniu-Mihalache
Liviu Gheorghe Floarea – vicepreședinte al PNȚ Maniu-Mihalache
Gabriel Barbulescu
In atare situatie, cand toate treburile tarii sunt gestionate execrabil, pe moment, iar nu printr-o viziune pe termen mediu/ lung si numai la presiunea protestatarilor din diverse ramuri si/ sau sectoare economice lezate de ineficienta guvernantilor, a clasei politice existente astazi in Parlamentul Romaniei, cand avem un presedinte nepasator si plimbaret, Este clar ca, trebuie sa se infaptuiasca, grabnic si fara sovaire, reforma statului, „de sus si pana jos”. Iar, pentru asta trebuie schimbat macazul la proximele alegeri din acest an. Nu trebuie pierdut din vedere nici o eventuala cadere a guvernului Ciolacu, dar nu mai tarziu de sfarsitul lunii februarie a.c. (daca nu gresesc, acesta nu se poate schimba in 6 luni, inainte de alegeri -ori in septembrie avem primele randuri de alegeri- locale si turul I la prezidentiale). Apoi, daca se reuseste initierea modificarii legialative- locale in doua tururi de scrutin, prin strangerea numarului necesar de semnaturi, pana in iulie- cred ca, trebuie sa fie o perioada de 45 zile pana la alegerile respective/ sfarsit de septembrie a.c., cu chemarea parlamentului din vacanta in sesiune extraordinara sa voteze, atunci putem avea si locale in 2 tururi, asa cum era anterior pana la taierea turului II, pentru avantajarea partidelor mari de la guvernare, PSD si PNL. Asadar, sa ne grabim sa ne iasa bine totul in campania noastra/a PNTMM.
virgil florea
Administrarea unei țări nu poate fi la îndemâna oricui. Guvernele de după 2004 și-au arătat din plin neputința și ineficiența astfel încât chiar cu demisia acestui guvern de azi nimic nu se va schimba.
Presupunând că Ciolacu va pleca, ne întrebăm cine îi va lua locul în actuala configurație din Parlament? Nu demisia e rezolvarea. Resetarea întregii țări mai poate aduce națiunea noastră pe o cale a normalității. Cei 34 ani de pseudo democrație au stricat mult mai mult decât cei cca 45 de comunism. Pentru a reseta țara este nevoie de cu totul alt tip de oameni. Sigur că e teorie ceea ce scriu dar de un nou T.O ( zero) este nevoie oricum. Nimic nu se mai poate construi pe sistemul eșuat al Constituției din 1991. Este adevărat că nu avem nici un model din care să ne inspirăm, dar deja suntem atât de căzuți încât doar Dumnezeu ne mai poate ridica. Iar cei cu care suntem în alianță nu ne vor întinde nici măcar un deget să ne ajute. Sunt atât de proști încât nu-și dau seama că îi putem trage și pe ei după noi. Dar ăsat e un alt subiect. Sunt soluții. Înăuntrul nostru. Românii sunt deștepți.