În vara acestui an, Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache a adresat Comisiei Europene o scrisoare, sesizând lipsa totală de determinare a Guvernului român în implementarea reformelor pe care România și Uniunea Europeană le-au convenit în 2021 prin Acordul PNRR. Am semnalat absența oricăror progrese în reforma acestui întreg sistem de pensii speciale, sistem care generează grave inechități sociale, pe spezele unei populații și așa împovărate și în beneficiul unor categorii sociale privilegiate, autentice armate electorale ale celor două partide de la guvernare, PSD și PNL.

Răspunsul președintei Comisiei Europene a venit prompt și lipsit de echivoc: este obligatoriu ca reforma pensiilor speciale să fie realizată astfel cum aceasta „este definită prin jalonul 215 şi inclusă în Decizia Consiliului European”.

La 19 octombrie 2023, președintele Klaus Iohannis a promulgat o „lege a pensiilor speciale” pe care PNȚMM, asemeni unui mare număr de personalități independente, a considerat-o, în mod categoric, departe de criteriile minime de echitate socială și de sustenabilitate bugetară.

În aceeași zi, am exprimat Comisiei Europene îngrijorările în raport cu noua situație creată, iar în cursul zilei de ieri Comisia ne-a asigurat că îndeplinirea satisfăcătoare a jalonului reformei pensiilor speciale „va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată” (despre care prim-ministrul Marcel Ciolacu anunțase în urmă cu trei zile că „va fi transmisă până la 1 noiembrie”).

Salutăm consecvența principială a Executivului european, atitudine în care vedem o garanție solidă că, atunci când partidele aflate temporar la guvernare sacrifică interesele a multe milioane de cetățeni europeni în interesul lor și al clientelei lor politice, instituțiile europene rămân apărătoare consecvente ale intereselor acestor cetățeni.

3 noiembrie 2023

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache
Mircea Taloș
președinte executiv al PNȚMM
Valerian Stan – secretar general al PNȚMM
Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚMM

5 Comments

Cioboată Radu

Este strigător la cer, aproape mizerabil !
Aceste așa zise „pensii speciale” sunt încasate de persoane care fac parte din familia PNL și PSD care au participat activ la distrugerea efectivă a economiei naționale și au făcut tot ce este posibil să devenim o țară distrusă din punct de vedere economic.
Din țară care la revoluția din decembrie 89 nu aveam datorii externe, ba mai mult aveam 3 miliarde de euro în conturile bancare și mai aveam de incasat o sumă frumușică pentru lucrări făcute în alte țări și care nu au fost încasate, AM AJUNS DATOARE VÂNDUTĂ !
Cine și când va răspunde pentru aceste jafuri ??
Mă uitam la televizor zilele trecute unde o bătrânică era întrebată de reporter dacă și-a făcut cont în bancă pentru a i se trimite pensia ? La care acea femeie bătrână cu ochii înlăcrimați îi răspunse cu mult amar „pentru ce maică, că pensia mea este de 18 lei pe lună ?????!!!!!😡😡😡

Valerian Stan

Foarte adevărat și dureros ce spuneți, domnule Radu Cioboată!

Gabriel Barbulescu

Nimic nu trebuie trecut cu vederea la o guvernare natanga, rea-voitoare, perfida si hidoasa, care se manifesta si se produce direct, permanent,
pe fata- sub ochii nostri, fara nicio jena fata de romani, ca cea actuala.

Geangu Constantin

Încă un motiv pentru care integrarea europeană reprezintă o necesitate și încă o explicație a adevăratului scop al suveraniștilor.

Valerian Stan

Adevărat!

Lasă un comentariu