Domnului Marcel Ciolacu
Prim-ministrul Guvernului României
E-mail: pm@gov.ro

București, 4 octombrie 2023

Domnule Prim-ministru,

Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache (PNȚ Maniu-Mihalache) vă sesizează în legătură cu următoarele aspecte.

Legile electorale în vigoare cuprind norme neunitare cu privire la modelul listelor cu susținători ai candidaților în alegeri partide politice și candidați individuali, astfel:

prin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților (art. 54 alin. 6) este stabilit că  “Modelul listei susținătorilor este prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta lege”;

prin Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României (art. 9 alin. 3): „Lista susţinătorilor trebuie să cuprindă data alegerilor, prenumele şi numele candidatului, precum şi prenumele şi numele, data naşterii, adresa, denumirea, seria şi numărul actului de identitate şi semnătura alegătorilor care susţin candidatura. În finalul listei, persoana care a întocmit-o este obligată să facă o declaraţie pe propria răspundere prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susţinătorilor. Modelul listei susţinătorilor şi al declaraţiei pe propria răspundere sunt prevăzute în anexa nr. 1”;

Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale prevede că modelul listei este „stabilit prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I” (art. 126 alin. 2);

prin Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European (art. 12 alin. 4) prevede că Modelul listei se aproba prin hotărâre a Guvernului odată cu aducerea la cunoştinţa publică a zilei alegerilor”.

PNȚ Maniu-Mihalache constată că reglementarea diferită a unuia și aceluiași aspect aferent  organizării și desfășurării alegerilor din România este de natură să afecteze și ea principiul egalității şanselor între partide şi candidaţi (principiu esențial statuat de Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția).

Noi considerăm că singura variantă echitabilă sub aspectul în discuție este ca modelul listei susținătorilor candidaturilor să fie stabilit prin lege.

Este în mod evident inacceptabilă varianta de la scrutinul pentru Parlamentul European, care permite partidului (partidelor) care formează Guvernul să stabilească, neoficial, cu mult timp înainte de alegeri, modelul listelor și să aibă astfel posibilitatea să devanseze cu cât dorește pe ceilalți competitori în strângerea semnăturilor. De asemenea, dat fiind că în practică președintele și vicepreședinții AEP sunt persoane apropiate autorităților politice care-i desemnează, considerăm că nici această instituție nu are statutul de independență pentru a constitui soluția.

Vă sesizăm de asemenea și asupra faptului că numărul de 200.000 de susținători pentru candidaturile la Parlamentul European (din numărul total al alegătorilor de 18.217.156 din 2019, de exemplu – an în care, ca mai mereu după 1989, partidul dvs. se afla la guvernare) constituie și el o încălcare a normelor Codului Comisiei de la Veneția, încălcare vizând în mod clar să împiedice în special partidele neparlamentare să participe la competiția electorală. Cifra menționată se situează până și peste procentul maxim de 1% din numărul de alegători statuat de normele Comisiei  situație cu care PNȚ Maniu-Mihalache va sesiza de asemenea această instituție.

Față de cele arătate, vă solicităm să inițiați și să susțineți măsurile legislative necesare pentru ca cele patru rânduri de alegeri de anul viitor (locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale) să se desfășoare în condiții cât mai apropiate de cerințele egalității de șanse a competitorilor politici.

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache

Mircea TALOȘ președinte executiv al PNȚMM
Valerian STAN – secretar general al PNȚMM
Liviu PETRINA – președintele Senatului PNȚMM

One Comment

Gabriel Barbulescu

Cine-nparte parte isi face! Ca de obicei este numai pentru cei aflati la butoane.

Lasă un comentariu