Avem un ministru de Finanțe, domnul Marcel Boloș, care își dorește nici mai mult, nici mai puțin decât distrugerea micilor afaceri și, în subsidiar, poziția companiilor IT din România în ansamblul mediului concurențial global.

Potrivit demnitarului, în România avem un “paradis fiscal”, oamenii sunt fericiți și de aceea trebuie impozitați drastic. Statul nu are bani suficienți din cauza cheltuielilor uriașe cu o admnistrație publică de dimensiuni aberante, din cauza pensiilor speciale de asemenea uriașe, din cauza corupției generalizate etc., nicidecum a IMM-urilor sau a companiilor IT. Și asta, în condițiile în care colectarea impozitelor și a taxelor este dificilă tocmai în zona marilor contribuabili (cu accent pe zona publică), nicidecum a IMM-urilor sau a companiilor IT.

Poziția companiilor românești din domeniul IT este una bună în contextul unei competiții globale din ce în ce mai acerbe pentru resursele umane din zona tehnologiei.

Facilitățile fiscale acordate la un moment dat de un fost guvern cu o abordare corectă au adus un avans extraordinar în crearea unor adevărate hub-uri tehnologice în țara noastră, atrăgând companii internaționale puternice și, prin urmare, forță de muncă de înaltă calificare – atât din România, cât și din alte țări.

Iată însă că o asemenea poziție dăunează unui guvern interesat de informatizarea și digitalizarea doar “pe hârtie” a administrație publice românești. Oamenii bine pregătiți și plătiți observă de la distanță impostura celor care conduc „strategia”națională de digitalizare.

Din peste 200.000 de angajați în domeniul IT, doar jumătate sunt scutiți de la plata impozitului pe venit (programatorii, în speță) și, în plus, aduc de două ori mai multe contribuții la bugetul de stat, comparativ cu media națională, arată un studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS).

Concret, prin măsura vehiculată, acești angajați vor plăti impozit pe venit, ceea ce va duce la o scădere a veniturilor acestora și, în consecință, la posibilitatea părăsirii statutului de angajat în România. Să nu uităm, vorbim despre o forță de muncă având o calificare înaltă, foarte solicitată pe piața internațională a muncii.

Pe termen scurt, pare un câștig; dar pe termen mediu și lung, aceste măsuri vor duce la un export masiv de angajați români.

În loc să aducă în țară oameni calificați, guvernul îi alungă pe cei existenți și pune în pericol poziția țării noastre într-un domeniu în care excelăm.

18 septembrie 2023

Robert Țicleanu – specialist IT, președinte Organizației de Tineret a PNȚ Maniu-Mihalache

2 Comments

Lucia Dobrescu

Cred că angajații în domeniul IT trebuie apreciați nu impozitați.
Cum ? Oamenii fericiți trebuie impozitați drastic ?
Foarte bine că sunt fericiți . Sunt fericiți pentru că lucrează mult într-un domeniu care le aduce satisfacții, si pentru că munca lor este apreciată. Toți românii trebuie să fie fericiți.
Dacă vorbim de oameni fericiți, cei cu pensii uriașe primite pe nedrept sunt cei mai fericiți ,in egoismul lor.

Gabriel Barbulescu

Ca la noi, la nimenea! Nu ne mai miram de nimic.

Lasă un comentariu