La deschiderea noului an școlar, confruntat brutal cu realitatea proliferării dramatice a consumului de droguri în rândul tinerilor, realitate care nu a mai putut fi ascunsă, președintele Klaus Iohannis a anunțat, pe tonul marțial arhiștiut în astfel de împrejurări, că ”va duce această problemă alarmantă în discuția CSAT”.

Așadar, președintele pretinde astăzi că vrea să se lupte cu consecințele acestui flagel, în loc ca, timp de aproape 9 ani mai degrabă sterili în fruntea țării, să se fi preocupat de cauzele ce puteau conduce (și între timp au și condus!) la realitatea crudă de sub ochii noștri.

Soluția la aceasta nu constă într-o ”discuție” în cadrul CSAT, o instituție profund nedemocratică, practicând o secretomanie ceaușistă, care a ajuns să și amendeze în secret legi, să ”legifereze” intruziunea serviciilor secrete în actul de justiție etc.

Soluția este să se meargă la cauze și la eliminarea lor. Iar acest lucru, ca și în cazul altor multe și mari rele din societatea noastră, nu-l mai pot face șefii unui stat republican “eșuat”, ei înșiși primă cauză a răului de la noi. În paranteză, ar fi de știut dacă președintele țării a luat cunoștință doar azi de „această problemă alarmantă” sau serviciile secrete l-au informat mai de mult (ambele ipoteze fiind de fapt la fel de grave).

Șefii statului republican “eșuat” și CSAT-ul lor nu au fost și nici nu vor putea fi vreodată soluția nici la pribegia peste tot în lume a milioane dintre compatrioții noștri – cei mai mulți, tineri și ei. Și nici la un sistem de educație subfinanțat cronic, „reformat” după principii esențial corecte, însă greu de înțeles de “reformatori” diletanți, supus după fiecare ciclu electoral la pretinse reforme după care au rămas numai forme fără fond și lozinci amar-rizibile despre ”România educată”.

Șefii statului republican “eșuat” și CSAT-ul lor nu au putut fi soluția, ci doar cauza – tot ei, înaintea oricui – nici la corupția devastatoare din țară. Și exemplele pot continua mult și bine.

Tinerii se refugiază în droguri (iar alții în state „ne-eșuate”) din cauza lipsei de perspective din țara lor. Ei au înțeles și înteleg bine, dramatic de bine, în ce fel de țară trăiesc. În care conducători ajung oameni ai KGB sau ai Securității, fac mineriade și fură ca niște cleptomani ori care fug de ziariști să nu-i întrebe de proveniența celor „n” case dintr-un salariu de profesor.

Investiția în droguri, în deținerea și traficul lor, tinde să ajungă (pentru cazul în care nu a ajuns deja) investiția cea mai profitabilă în România, și posibil să nu mai treacă prea mult timp până se vor organizarea și la noi, după modele tragice în lumea de azi, carteluri ale drogurilor. Iar aceasta o știe foarte bine și președintele Iohannis. Care, altminteri, la festivitatea de deschidere a noului an școlar a predicat demagogic că ”investiția în educație este, de departe, cea mai bună investiție pe care o putem face”. Profund demagogic, dat fiind că el știe cel mai bine, ca unul care are prima decizie și maximum de informații, că statul „eșuat” a amânat și amână de 12 ani (din care 9 sub mandatul său) alocarea pentru educație a 6% din PIB – alocare stabilită altminteri prin lege!

Față de cele de mai sus, PNȚ Maniu–Mihalache crede cu tărie că primele două cele mai importante și urgente măsuri sunt, pe de o parte, o educație sanitară solidă, de informare susținută a populației – în școală, dar și pe orice altă cale (mai ales prin televiziuni) cu privire la ce înseamnă consumul de droguri, la ce conțin acestea și la consecințele lor devastatoare, și nu o dată ireversibile biologic. Pe de altă parte, toleranță realmente zero față de oamenii legii (polițiști, magistrați etc.) “toleranți” în mod odios mai ales cu deținerea și traficul de droguri, uneori din complicități interesate ce pot duce până la înalte ierarhii în statul ”eșuat”.

Iar înainte de toate cele prezentate, și această criză va putea fi rezolvată printr-o renaștere spiritual-morală atât de necesară în România.

În raport cu cele două pre-condiții, pledoariile de până acum ale unor partide și politicieni în favoarea “legalizării drogurilor” se dovedesc în cazul cel mai bun doar lipsite de responsabilitate.

12 septembrie 2023

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache

Mircea Taloș – președinte executiv al PNȚ Maniu-Mihalache

Valerian Stan – secretar general al PNȚ Maniu-Mihalache

Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚ Maniu-Mihalache

Lasă un comentariu