Dragi țărăniști, foști și actuali colegi,

În toți anii de după plecarea din această lume a ilustrului nostru lider Corneliu Coposu, nu a existat un moment în care solidaritatea noastră altruistă să fie mai necesară țării ca astăzi.

Războiul pustiitor pornit de regimul odios de la Kremlin împotriva poporului ucrainean nevinovat ridică nori negri și la granițele noastre (călcate și ele de atâtea ori în istorie de imperialismul rusesc tiranic).

În acest timp, unii politicieni – și chiar partide politice întregi – relativizează răul, explicit sau printr-o retorică perfidă și amăgitoare. Ei se înfățișează oamenilor drept creștini cucernici, incapabili însă să-și camufleze lipsa oribilă de empatie față de ucrainenii uciși de invadatorul rus, față de ucrainenii refugiați, pribegi și înstrăinați peste tot în lume.

Miniștri ai principalului partid de la guvernare, PSD, au generat crize (tratate nu pe canale diplomatice, ci mediatizate puternic, în mod intenționat, spre satisfacția regimului Putin) în relația cu Guvernul ucrainean – sub pretexte șicanatorii de mediu (pretinsa adâncire a Canalului Bîstroe) ori privind calitatea cerealelor din țara vecină (în tranzit pe teritoriul nostru, și pretins dăunătoare sănătății). Și asta, în timp ce guvernările PSD-iste fără număr din ultimii aproape 34 de ani sunt ca nimic altceva mai responsabile de adevăratele și gravele probleme de mediu pe care le întâlnim la tot pasul peste tot în țară, de starea mereu deplorabilă a sistemului de sănătate și de atâtea alte rele. Iar un ministru PSD-ist al Apărării, mereu dubios și el, a fost obligat de președintele României să plece din Guvern din cauza unor atitudini, de asemenea publice, ostile țării vecine. Țară care, împotrivindu-se nebuniei criminale a regimului Putin, plătește cu sângele fiilor ei, scuturi vii la granițele noastre și ale Europei democratice și pașnice.

Iar toate acestea se petrec, nu o dată, dimpreună cu o propagandă mincinoasă și lipsită de rușine împotriva Uniunii Europene, a NATO și a SUA. Într-un joc agresiv de-a alba-neagra, în care răul e bine, iar minciuna – adevăr, un joc în care Putin și țara lui se prezintă drept „victime” ale unui Occident perfid și plin de intenții rele; și, culmea smintelii, ale unei Ucraine (însângerate, azi) care nu voise decât ca destinul său să depindă de nimeni altcineva decât de voința cetățenilor ei. O propagandă care generează confuzii periculoase în rândurile românilor, și pe care vedem că statul nu este interesat s-o contracareze în vreun fel. Mai mult chiar, instituții dintre cele mai importante în sistemul nostru constituțional – între ele Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție -, într-o clară conivență cu elita politică guvernantă a momentului, se poziționează fățiș, ilegal și distructiv, tocmai în acest timpuri, împotriva unor acorduri semnate cu UE, de o importanță crucială pentru destinul țării din acești ani.

Dragi țărăniști,

În vremuri de răscruce, înaintașii noștri, marii lideri țărăniști, nu au șovăit. Astăzi trăim asemenea vremuri și se cuvine să nu șovăim nici noi. Avem de apărat – cu credință și nădejde în Dumnezeu, fără condiții și altruist – interesele țării și, prin aceasta, și istoria noastră demnă, moștenită de la Maniu, Mihalache și Coposu.

După aproape 34 de ani, ne este clar cum au tratat PSD și Ion Iliescu interesele țării; iar ei știu la fel de bine ca oricine că istoria lor e una a rușinii. Istoria Dianei Șoșoacă, a lui Simion și a AUR e și ea una de ocară, de asemenea a intereselor rusești, exprimate până nu demult chiar cu subiect și predicat. O istorie a urii, a dezbinării și instigărilor interetnice. Ei și succesorii lui Iliescu sunt incapabili să înțeleagă crezul țărănist sublim al „patriotismului luminat”.

Acești oameni și propaganda lor pot să păcălească pe oricine altcineva, dar nu și pe noi, țărăniștii, care avem drept modele politice martiri ai acestei țări.

Un loc pe listele parlamentare ale AUR, de exemplu – acest veritabil cântec de sirenă, mai ales după declanșarea războiului sângeros rusesc – dezonorează pe orice țărănist. Pentru că țărăniștii nu pot simpatiza cu răul, și nicicum să-i devină aliat. După cum ei știu și că a nu te împotrivi răului e ca și cum te-ai alia cu acesta.

Suntem cu toții îndurerați de dezbinarea care a cuprins PNȚCD (partidul nostru și al lui Corneliu Coposu) la puțin timp după ce marele om politic ne-a părăsit. Și știm deja de mult timp, și nu doar noi, ci și orice om cât de cât informat, prin ce personaj oribil ține ostatic Sistemul securist acest partid de mai mult de 15 ani.

Noi credem că toate cele ce v-am scris arată o nevoie dramatică de reclădire a încrederii dintre noi, a solidarității și unității țărăniste. Noi, cei care vă scriem, nu avem niciun merit că o facem – dar și absolut niciun interes meschin; ne cunoaștem prea bine între noi ca să nu avem certitudinea că, mai ales în vremuri grele, orice țărănist e prin definiție un un om altruist.

Nu suntem cu nimic mai legitimi decât oricare dintre voi să vă adresăm această chemare la refacerea unității noastre. Și știm bine că gândim absolut la fel crezând că azi țara are nevoie de noi uniți mai mult decât oricând în anii – dureroși și atât de mulți – ai dezbinării țărăniste.

Dumnezeu să ne ajute în toate!

26 august 2023

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache

Mircea Taloș președinte executiv al PNȚMM

Valerian Stan – secretar general al PNȚMM

Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚMM

3 Comments

Dorel Berende

Am citit cu atentie mesajul si sant de acord cu ce spuneti, trebuie sa ne mobilizam in asa fel incat sa fim auziți .

Valerian Stan

Doamne, ajuta!

florea virgil

Războiul pustiitor pornit de regimul odios de la Kremlin împotriva poporului ucrainean nevinovat ridică nori negri și la granițele noastre (călcate și ele de atâtea ori în istorie de imperialismul rusesc tiranic).

Mă miră „simplismul” cu care tratați adevărul și totodată atributul folosit gratuit cu privire la regimul de la Moscova.
Războiul nu este împotriva poporului din Ucraina ci împotriva celor care conduc statul ucrainian. Aceștia, au fost în repetate rânduri avertizați de un comportament nazist față de minoritățile din Ucraina, și nu au luat seama. Au preferat să ajungă la conflict, împinși, este adevărat, și de grupările care îl susțin pe imitația de om ( Biden)din SUA.
Iar în România la ora actuală statul este condus de niște derbedei, nu doar din PSD, cât mai ales din PNL. Să nu mai spun de blocarea adevărului din partea celui care uzurpă funcția de președinte. Un partid ca cel al țărăniștilor are măcar această obligație să stea drept în fața națiunii, să spună adevărul, nu neapărat să se plieze în tendința progresist globalistă a celor care decid. Cei ce fac asta, demonstrează dora dorința de a urca pe scena politică fără principii. Nu sunt interesați cu adevărat de adevăr. Or, în lipsa lui( adevărului) minciuna este cea care își face treaba.

Lasă un comentariu