Copiii și nepoții noștri ne vor plăti datoriile iresponsabile de azi. În scenariul pozitiv, în care generațiile viitoare vor putea crea plusvaloare României, ei nu se vor putea bucura de aceste rezultate, din păcate, pentru că vor fi nevoiți să achite creditele și dobânzile părinților și bunicilor lor. Rezultatele muncii lor vor aparține creditorilor care susțin astăzi excesul de birocrați, pensiile speciale, veniturile enorme ale unor categorii de bugetari privilegiați și cheltuielile nechibzuite ale unui buget puternic deficitar.

Striviți de asemenea poveri moștenite de la noi, tot mai mulți tineri își vor găsi salvarea emigrând în țări occidentale guvernate mai responsabil, unde generațiile de azi nu le împovărează excesiv pe cele de mâine. Iar României îi va fi tot mai greu să funcționeze cu un deficit accentuat al forței de muncă autohtone.

Costurile la care se împrumută astăzi România sunt cele mai mari din UE, ajungând la dobânzi-record de 7,8% în luna mai 2023.

De ce s-a ajuns la cele trei deficite cronice – cel bugetar (6% din PIB în 2023), cel de cont curent (8% din PIB) și cel comercial (estimat la 26 de miliarde de euro pentru acest an)? Pentru că de un deceniu România nu a avut nicio viziune, niciun plan consecvent de investiții și niciun obiectiv-cheie de dezvoltare. Pentru că, de un deceniu și jumătate, cetățenii și mediul de afaceri, și așa împovărați de o fiscalitate aberantă în raport cu solvabilitatea acestora, sunt obligați să contribuie la întreținerea unui clan de tip securist prin pensii speciale exorbitante, prin salarii bugetare de multe ori cu totul excesive, prin cumulul de pensii și salarii nesimțite, tot de la buget și acestea. Iar cetățenii și mediul de afaceri (înrobit în mare sa majoritate de un tratament politizat în mod odios, având de suferit dacă nu este înregimentat intereselor partidelor mari și mereu potente) nu au avut, nu au și nu vor avea nicicând dreptul să cunoască, de exemplu, reglementările secretizate în mod abuziv de Armată și de Serviciile secrete, prin care acestea calculează și plătesc lună de lună pensii de zeci de mii de lei la zeci de mii de generali și alți ofițeri superiori.

Singurul proiect clamat de Puterea actuală, cel al României Educate, pentru care nu s-a făcut nimic altceva decât o imensă propagandă și o lege strâmbă și anacronică, este o rușine națională!

Continuă degradarea școlilor, a spitalelor, a infrastructurii, iar politicienii ne cheamă să fim mândri de câteva vârfuri care vor pleca în străinătate, unde performanțele lor sunt cu adevărat valorizate.

Singurul program de susținere a agriculturii românești, Tomata, este tot o rușine națională: subvenționam producția românească de roșii și importămmai mult decât producem!

România este sufocată de corupție, de interese de clan și de submediocritate decizională publică, iar cifrele ne arată costurile uriașe ale acestei stări de lucruri, la care se adaugă acum și riscurile pierderii fondurilor europene din PNRR, dat fiind că Uniunea Europeană le condiționează imperativ (și deplin legitim) de “reechilibrarea bugetară” a unei țări împinsă în derivă de o guvernare iresponsabilă.

17.07.2023

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache

Mircea TALOȘ – președinte executiv al PNȚMM

Valerian STAN – secretar general al PNȚMM

Liviu PETRINA – președintele Senatului PNȚMM

Lasă un comentariu