Atunci când politicienii și instituțiile de presă care-i susțin vorbesc despre pensiile speciale și despre reforma mereu amânată a acestora, o fac aproape de fiecare dată în termeni foarte neclari. Iar Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache a revenit în mai multe rânduri asupra acestei situații și asupra cauzelor ei. Cauze ținând în special de interesul partidelor prezente sau foste la guvernare de a-și fideliza electoral categoriile de pensionari privilegiați, extrem de consistente din punct de vedere numeric.

Una din confuziile falsificatoare generate de discursul public al politicienilor a fost și încă este că reforma pensiilor speciale ar fi dictată de Uniunea Europeană și de Banca Mondială – și că ei fac tot ce pot (și chiar au făcut și fac tot ce pot, de doi ani) ca să zădărnicească această reformă.

În fața acestei situații, prin care politicienii de la București pur și simplu sfidează Acordul survenit în urmă cu doi ani între România și Uniunea Europeană prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – cu consecința inevitabilă și extrem de gravă a opririi plăților de ordinul a miliarde de euro din fonduri europene –, la 23 mai 2023, PNȚMM a adresat o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Scrisoare în care a fost dat și un exemplu foarte concret din atitudinea Guvernului român cu privire la tema în discuție, cităm: “După aproape doi ani de la adoptarea PNRR, în cursul zilei de ieri (22 mai 2023), ministrul PSD al Muncii, domnul Marius Budăi, într-un larg și emfatic expozeu despre cum va atinge Guvernul <<jaloanele PNRR>> de comun acord cu Comisia Europeană, a susținut public nici mai mult nici mai puțin decât că <<noi trebuie să căutăm acele soluţii încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să nu afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei>>, conchizând că – nota bene – <<din punct de vedere legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială>>”.

Răspunsul primit de la Bruxelles transmite pe de o parte mulțumirile președintei von der Leyen pentru scrisoare, iar pe de altă parte dă „asigurarea că la nivelul Comisiei Europene monitorizăm atent implementarea Planului de redresare şi rezilienţă al României”, implementare la care, repetăm, Guvernele României s-au angajat prin Acordul cu UE.

De asemenea, precizări incomode pentru politicienii noștri: Pensiile speciale actuale trebuie să fie calculate având la bază principiul contributivităţii, vechimea în profesie şi o reajustare a procentului legat de veniturile obţinute. Totodată, perioada minimă de cotizare trebuie să fie similară cu cea aplicată în sistemul public de pensii.  O reformă cuprinzătoare a pensiilor, care include toate categoriile de pensii speciale, va crea spaţiul necesar astfel încât România să poată aborda provocările viitoare legate de demografie şi de îmbătrânirea populaţiei”.

Și că, rezumăm, reforma pensiilor speciale “urmează să fie evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată aferentă PNRR”.

În consecință, PNȚMM repetă că, dincolo de retorica politicienilor lor, românii trebuie să știe că Uniunea Europeană nu le cere politicienilor să facă decât ce s-au obligat prin Acordul din urmă cu doi ani. Chiar și numai în ceasul al doisprezecelea și cu consecința că și în ultimii doi ani cetățenii contribuabili și un mediu de afaceri confruntat și el cu grave dificultăți au avut de suportat povara unor pensii exorbitante pentru sute de mii de membri ai unor caste privilegiate de o clasă politică rapace ea însăși și sfidând interesele țării. Prin urmare, dacă acestor grave consecințe se va mai adăuga în curând și oprirea finanțărilor prevăzute prin PNRR, oamenii trebuie să știe că responsabilitatea se cere căutată în palatele puterii de aici, și nicăieri în altă parte.

15 iulie 2023

Birolul de presă al PNȚMM

DOCUMENT: Răspunsul integral al Ursulei von der Leyen, prin intermediul lu Michael Hager, șeful de cabinet al vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis

One Comment

Levente Puskás.

🇪🇺

Lasă un comentariu