O nouă inițiativă prin care compatrioata noastră Maia Sandu își respectă mandatul de președinte al Republicii Moldova și, fără a-și propune asta, arată ridicolul în care se scaldă guvernarea de la București. Liderul de la Chișinău a anunţat luni că va lansa o iniţiativă legislativă în vederea creării unui Centru naţional de combatere a propagandei şi dezinformării alimentate de Federaţia Rusă, numit “Patriot”.

Maia Sandu

Minciunile difuzate în prezent la posturile de televiziune şi pe internet au devenit cea mai periculoasă armă folosită împotriva Republicii Moldova. De când Rusia a pornit războiul brutal împotriva Ucrainei, ucigând oameni paşnici şi bombardând case, spitale, grădiniţe, oraşe întregi, s-au intensificat şi atacurile împotriva Republicii Moldova. În mod constant, se încearcă atragerea ţării noastre pe o orbită a trecutului, într-o zonă întunecată şi fără perspectivă de dezvoltare. Doar datorită rezistenţei şi curajului ucrainenilor, Rusia nu poate ataca militar ţara noastră. Dar o atacă permanent informaţional, prin minciună, propagandă, dezinformare. Zi de zi, Kremlinul şi grupările criminale lansează atacuri hibride, utilizând arma propagandei, pentru a semăna ură în Moldova, pentru a slăbi încrederea noastră unii în alţii şi încrederea noastră în statul nostru”, a afirmat Maia Sandu.

Președinta “României de Est” a explicat: “Planul celor care lansează falsuri şi contribuie la propagarea lor este să provoace frică, ceartă şi, astfel, să-şi realizeze scopurile meschine. Pentru că nu poate ajunge la noi cu tancuri, Kremlinul sponsorizează cu sume imense răspândirea minciunilor în mass-media şi pe reţele sociale, finanţează cu bani murdari grupări criminale care încearcă să ne oprească din drumul nostru de a dezvolta ţara. Minciunile difuzate la televizor şi pe internet au devenit cele mai periculoase arme cu care suntem atacaţi în prezent. Cu sume imense de bani, cu fabrici de troli care lucrează 24 de ore din 24, prin multiple canale media care servesc interesele unor grupuri criminale organizate, se încearcă slăbirea Moldovei prin atacuri repetate. Propaganda este o ameninţare directă la securitatea ţării şi pune în pericol viitorul liber, democratic şi prosper al Moldovei”.

Doamna Maia Sandu nu s-a limitat să constate pericolul rusesc sub forma războiului hibrid, ci a trecut la acțiune. Ea a dispus înființarea Centrului “Patriot”, a cărui sarcină va fi de a combate dezinformarea şi propaganda rusă şi de a transmite informaţii veridice despre ceea ce se întâmplă în ţară, precum şi să colaboreze cu instituţiile statului pentru a creşte rezistenţa informaţională a Republicii Moldova.

Marți, la numai o zi după declarațiile doamnei Maia Sandu, textul proiectului de lege a fost publicat pe site-ul Președinției Republicii Moldova, pentru consultări. Până la finalul lunii iunie, proiectul de lege va fi transmis Parlamentului de la Chișinău.

Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache (PNȚMM), în numele adevărului și al interesului național, constată cu tristețe că nicio autoritate responsabilă de la București nu a inițiat o acțiune similară celei asumate de doamna Maia Sandu. Omologul acesteia, domnul Klaus Iohannis, n-a semnalat niciodată, nici măcar verbal, nocivitatea propagandei ruse și pericolele la care dezinformările finanțate de la Moscova expun societatea românească. Să treacă la acțiune precum doamna Maia Sandu – nici atât. Și asta, în condițiile în care România este membră a NATO și a Uniunii Europene, beneficiind de garanții de securitate care pentru Republica Moldova acum se construiesc. Și totuși, curajul prezidențial e la Chișinău, nu la București!

Dar nu numai președintele Klaus Iohannis, prin crunta-i inacțiune, se află în ofsaid (și) în această speță. Obligații legale de a proteja România de toxica propagandă rusă au și Parlamentul României, și Guvernul Ciucă, și Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) etc.

În plan mediatic, obligații majore în combaterea dezinformării putiniste au Televiziunea Română (TVR), Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și agenția de presă Agerpres, patronate de statul român, iar Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) are datoria legală de a nu mai tolera dezmățul manipulărilor rusești la posturi TV și de radio specializate în așa ceva. Simplele amenzi nu sunt suficiente atunci când românii sunt atacați sălbatic cu minciuni ticluite în “laboratoarele de fake news” ale Rusiei!

Ce e de făcut? Simplu: guvernarea de la București poate copia inițiativele de la Chișinău ale doamnei Maia Sandu. Măcar atât, dacă domnii Iohanns, Ciucă, Ciolacu etc. n-au avut inițiative până acum, deși războiul din Ucraina e fierbinte de 15 luni, iar propaganda rusă ne otrăvește societatea de ani de zile.

Treceți la acțiune, domnilor, altfel veți fi bănuiți de trădare! Mai lăsați “rotativa” guvernamentală și ocupați-vă de lucruri serioase, cum ar fi apărarea României în fața războiului hibrid cu care ne terorizează Rusia!

30 mai 2023

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache

Mircea Taloș – președinte executiv al PNȚMM

Valerian Stan – secretar general al PNȚMM

Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚMM

Tags:

Lasă un comentariu