-
-
Program de lucru: Luni - Vineri: 09.00-18.00
Program de lucru: Luni - Vineri: 09.00-18.00
Dr. Ioan Boilă, Nicolae si Indrei Ratiu, Sergiu RIZESCU si Mihai Ghimpu au prezentat cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea și 70 de la moartea în temnițele Sighetului a marelui om de stat și artizan al Marii Uniri, Iuliu Maniu mesaje de comemorare.
„Din adâncul gropii comune din cimitirul de la Sighet, din chemarea mormintelor de la Bădăcin și ale nenumăratelor morminte ale martirilor noștri se ridică și astăzi glasul lui Iuliu Maniu, cel care reprezintă în acest moment un crez de unitate al poporului nostru. Glasul lui Maniu nu este unul de răzbunare, nici de dezunire, ci este un glas al luptei, al dragostei și al unității.
Al dragostei de adevăr, de neam și, în același timp o chemare la luptă pentru libertatea și dreptatea acestui neam. Cererea mea este totodată o rugăciune pentru România și pentru iertarea celor care i-au dorit și îi doresc răul.”
Dr Ioan Boilă
„În această vreme de aniversare a nașterii și de comemorare a morții lui Iuliu Maniu îl amintim cu mult respect. Fii ai lui Ion Rațiu, candidat la Președinție din 1990 și vicepreședinte al PNȚCD, avem un motiv personal în plus de a onora memoria lui Iuliu Maniu. În 1946, ca răspuns la întrebarea lui Ion Rațiu dacă ar trebui să se întoarcă în România pentru a lupta la viitoarele alegeri, Iuliu Maniu l-a sfătuit să nu se întoarcă, ci să continue să lupte pentru democrația românească și libertatea din străinătate. Datorită înțelepciunii și preștiinței sale, Ion Rațiu și, într-adevăr, noi, fiii săi, am trăit și am supraviețuit și 44 de ani mai târziu s-au putut întoarce în România și au putut în diferitele noastre moduri să slujească națiunea.”
Nicolae and Indrei Ratiu
„Moartea Marelui Om Politic și de Stat.
Simbol al rezistenței Românești.
A fost ucis în închisoare prin tratamentul barbar aplicat și înmormântat în cimitirul săracilor, fără cruce.
Acest regim comunist a fost odios și criminal, a distrus valorile morale. Dincolo de toate acestea sacrificiul lui Iuliu Maniu rămâne ca o făclie vie în Istoria Românilor.
Primul obiectiv al comuniștilor a fost distrugerea vârfurile politice ale României, epurarea instituțiilor statului de elitele Românești, batjocorirea țăranilor cu coletivizarea forțată.
Iuliu Maniu rămâne simbol al demnității, al unității tuturor Românilor realizată în 1918.
Este un model al demnității românești pentru generațiile actuale și viitoare.
Să nu-l uităm niciodată pe Iuliu Maniu! Să trăiască în conștiința Poporului Român!”
Sergiu RIZESCU
„Onorată asistență,
pentru mine, românul moldovean din fosta Basarabie, actuala Republica Moldova, este o onoare să vorbesc în această zi, când se împlinesc 150 de ani de la naștere și 70 de la moartea în temnițele Sighetului a marelui om de stat și artizan al Marii Uniri, Iuliu Maniu.
Născut într-o familie de mari intelectuali și luptători pentru cauza românească, Iuliu Maniu își începe lupta pentru libertatea Transilvaniei sale, aflate sub stăpânirea austro-ungară, încă din anii studenției. La împlinirea majoratului se înscrie în Partidul Național Român, care lupta pentru drepturile românilor transilvăneni, în 1919 devenind Președinte al acestuia, iar din 1926, în urma fuzionări unor partide, devenind Președintele Partidului Național Țărănesc.
Lupta lui de ani de zile împotriva asupritorilor austro-ungari, pentru libertatea românilor ardeleni și unirea lor cu frații din Regatul României, îi aduce în 1918 marea satisfacție sufletească și visul împlinit, întrucât Transilvania, prin Unirea de la Alba-Iulia, devine parte a României Mari.
“Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești”, spunea la 1 Decembrie 1918 Marele OM al Neamului românesc, Iuliu Maniu.
Dragii mei frați, lupta pentru unitatea poporului român s-a dus nu doar în Transilvania românească, dar în toate teritoriile aflate atunci sub ocupație, inclusiv în Basarabia, care la fel
în 1918 s-a unit cu Țara-Mamă, România. Din nefericire, în 1940 a fost din nou ocupată de ruși și ținută sub cizma comunistă cu denumirea RSSM încă 50 de ani, pe lângă cei 106 ani de ocupație țaristă.
În 1991, Republica Moldova succesoare de drept a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, formată la Moscova 1940 își declară Independența fată de URSS și spre nefericirea noastră apare al doilea stat românesc – Republica Moldova, chiar dacă Hotărârea Sfatului Țării din 27 Martie 1918 n-a fost anulată, iar conform acesteia, teritoriul dintre Prut și Nistru este parte componentă a teritoriului României.
Iuliu Maniu a fost și rămâne a fi un exemplu pentru noi, contemporanii acestor vremuri, care luptăm pentru reunirea Basarabiei cu Țara-Mamă. O dovadă în plus este și faptul că regretatul meu frate, Gheorghe Ghimpu, închis în 1972 de regimul comunist pentru cauza românească timp de șase ani în Gulagul sovietic, a creat Partidul Național Român, având ca obiectiv Unirea RM cu România. Din păcate, după decesul lui misterios, partidul a fost lichidat, prin schimbarea denumirii de către dușmanii neamului românesc.
Fiind deputat, ministru, Prim-ministru al României Mari, Iuliu Maniu a contribuit ca nimeni altul la dezvoltarea și democratizarea Romaniei, unul din exemple fiind acordarea dreptului de vot femeilor, pentru prima dată în istoria României. Iuliu Maniu n-a stat niciodată cu capul aplecat – nici în fața ocupanților austro-ungari, nici în fața nedreptăților. Decât doar într-un singur moment tragic, evocat de memorialistul Nicolae Carandino, colegul său de cameră: “Păstrez imaginea lui (Iuliu Maniu) pe improvizatul catafalc al patului de fier atunci, când i-am închis pleoapele şi când, pentru întâia oară, a putut cineva să-l vadă cu capul plecat”.
“Cu adâncă evlavie mă închin măritelor umbre, care în decursul secolelor, mânate de gânduri înalte, de sentimente sfinte, aducând de atâtea ori jertfa vieţii lor proprii, au făcut ca noi astăzi, care ieri încă eram răzlețiți prin diferite împărății, întruniţi la un loc, să căutăm cărările fericirii şi măririi neamului românesc”… Aceste rânduri fac parte dintr-un discurs al regretatului Iuliu Maniu, care sunt lăsate testament tuturor românilor și trebuie păstrate cu sfințănie și transmise din generație în generație, pentru a păstra unitatea poporului românesc.
Permiteți-mi să mă închin și eu în fața meritelor distinsului om politic Iuliu Maniu, care și-a jertvit viața întru prosperarea României Mari.
Lupta lui pentru Neam și Țară demonstrează, că el a fost pregătit moral și fizic sa “ardă” pe altarul dreptății și al adevărului, confirmat prin spusele sale: “Nicio jertfă nu e prea mare, când este pentru neam și adevăr.”
Să trăim, să-l pomenim și să-i urmăm faptele!
Dumnezeu să-l odihnească, alături de cei mai bravi fecior ai Neamului Românesc.”
Mihai Ghimpu – Ex. Președintele Parlamentului / Ex Președintele Interimar al R.Moldova
Lasă un comentariu