Lansarea volumului “Războiul monumentelor”, autor Iulian Rusanovschii, apărut la Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, vernisajul Expoziției Monumentelor Basarabiei Furate, reflecții asupra Anului Iuliu Maniu, desfășurate sub genericul “Memoria — Act de justiție” a întrunit în seara de 13 Ianuarie, la Șuțu Palace, Muzeul Municipiului București, oameni de cultură, oameni politici, reprezentați ai clerului și tineretului studios, bucureșteni împătimiți de cunoaștere pentru care păstrarea memoriei înseamnă a trăi în demnitate.

În debutul serii am subliniat că desfășurarea acestei acțiuni, în ajunul zilei culturii ce se sărbătorește de o parte și de alta a Prutului de ziua nașterii poetului național și universal Mihai Eminescu, demonstrează încă o dată că însăși cultura a fost și este liantul care ne unește, iar atitudinea față de înaintași caracterizează atât gradul nostru de cultură, cât și starea noastră spirituală.
Avem nevoie să cunoaștem trecutul pentru a ne vindeca rănile și depășind starea de victimă să efectuăm trecerea de la reacție la acțiuni constructive și edificative.

În aceste procese, lecțiile de viață, modelul de gândire, cinste, curaj, onestitate, lăsate de înaintașii noștri, modelul de dăruire a unui adevărat Om de Stat, Iuliu Maniu este unul pe cât de important pe atât de necesar de urmat pentru depășirea crizei morale cu care ne confruntăm.
Părintele Mircea Bejenari, membru fondator al A.O. Monumentum, a vorbit despre efortul enorm depus de Iulian Rusanovschii pentru restabilirea monumentelor și perpetuarea valorilor românești în Basarabia.

Arc peste timp, domnul inginer Constantin Geangu, fost deținut politic, domnul avocat Augustin Răducanu și domnul Liviu Petrina, veterani naționali-țărăniști, au prezentat reflecții asupra personalității lui Iuliu Maniu, supranumit Sfinxul de la Bădăcin, aducând numeroase exemple din viața acestei personalități eminente și amintind că în legătură cu 150 de ani de la naștere, 70 de ani de la trecerea în nemurire PNȚ Maniu- Mihalache a lansat, la 8 Ianuarie, către autoritățile statului român, Apelul pentru proclamarea Anului 2023 drept Anul Iuliu Maniu.

Domnul general Mircea Chelaru, deputat în Parlamentul României, a mărturisit că a fost atras de acest eveniment, pentru că se știe că , de obicei, ocupanții distrug monumentele, schimbă identitatea, impun altă limbă…

“Dar, dacă există un monument sau un poet, în jurul căruia poporul ocupat se poate aduna, atunci acel popor va supraviețui, va renaște”, a subliniat domnul general.

Am concluzionat afirmând că deși se spune că un singur soldat pe câmpul de luptă nu poate învinge, iată că avem exemple care demostrează contrariu: și un singur soldat, pătruns de credință, poate ieși îvingător.

La finalul serii, vocea de aur de peste Prut, Iana Novac, vocea anului 2022, a susținut a Capella, un recital artistic consacrat poetului Mihai Eminescu.

Asociația de Dezvoltare pentru România, Fundația Iuliu Maniu-Ion Mihalache, Acțiunea Civică, A.O. Monumentum, Asociația Tighina, Editura UZPR, mulțumește Muzeului Municipiului București — gazda serii, și tuturor participanților la eveniment, partenerilor media, cât și agențiilor de știri, posturilor TVR Cultural și Trinitas TV, pentru transmiterea ecourilor manifestării de la Șuțu Palace.

La mulți ani, Culturii Române! La mulți ani, purtătorilor de cultură-civilizație!

Ambasador Iuliana Gorea Costin,
Președintele Asociației de Dezvoltare pentru România

Tags:

Lasă un comentariu