Pe timpul copilăriei, adolescenței și apoi începutului maturității biologice, pe care le-am parcurs până în 1990, luna mai a fiecărui an era animată în România regimului Ceaușescu de trei sărbătoriri: 8 mai – fondarea Partidului Comunist din România; 9 mai – proclamarea independenței Principatelor Unite și, tot mai umbrită în peisajul ideologic din România ultimilor ani comuniști, Ziua Victoriei asupra nazismului. De altfel, tocmai pentru celebrarea acelui trimf în zona sovietizată a Europei central-estice s-a organizat din 1948 o Cursă a Păcii, ciclistă (destinată să rivalizeze cu Turul Franței), care între 1952-1989 avea un traseu între Praga-Varșovia-Berlin.

            Ideologia și propaganda comunismului și-au propus de la început să malformeze memoria  trecutului și să modifice în propriul interes înțelesurile istorice. Este cazul și celor trei zile menționate în enunț, care leagă România de Europa.

            8 mai 1945 – reprezintă ziua capitulării Gemaniei naziste. Actul de capitulare a cunoscut două episoade importante: 7 mai la Cartierul General Aliat din Reims și a doua zi la Berlin. Ora semnării repetiției capitulării – 23,01 ora Europei Centrale – însemna 01,01 A.M. la Moscova. A fost un pretext excelent pentru Stalin să sărbătorească pe 9 mai, nu pe 8 ale aceleeași luni Ziua Victoriei. Chiar și după 1989 vesticii au făcut concesii în această privință urmașilor sovietici din Rusia lui Elțîn: în 1995 au acceptat să mute principalele manifestări comune ale aniversării a 50 de la Victorie pe 9 mai. Din păcate, există în lumea occidentală această opinie: marele vecin estic are sensibilități și trebuie să i le protejăm, chiar dacă sunt minciuni…

            8 mai 1921 – o dată nefastă. Un grup al social-democraților români au profitat de absența mai multor delegați la congresul PSDR și a votat afilierea al Komintern, așa-numita Internațională comunistă care considera România un stat imperialist ce trebuia destrămat. Poate că nostalgicii pro-auriști și de orice altă orientare se vor gândi la această realitate atunci când aplaudă comunismul din România.

            9 mai – Discursul fondator al lui Robert Schuman, deschizător al actualei Uniuni Europe și a spiritului european. Pentru români, această dată este semnificată de discursului ținut de Mihail Kogălniceanu în Parlamentul de la București, prin care propunea denunțarea suzeranității față de Imperiul Otoman si proclamarea independenței Principatelor Române.

            10 mai – Sub comunism ziua de 9 mai era sărbătorită ca fiind a independenței, dar actul în cauză a fost votat în Parlament la 10 mai, zi care din punct de vedere juridic și legal este a Independenței României. Este și Ziua Regalității din România, o instituție care s-a identificat cu destinul românesc și a fost devotată și împlinitoarea năzuințelor nației române!

Tags:

Lasă un comentariu