Există voci care afirmă că ororile pe care le comemorăm astăzi sunt parte a unui trecut despre care nu mai trebuie să vorbim, asta ca să nu mai vorbim de cei care le neagă, în parte sau chiar în totalitate.
Holocaustul rămâne însă o crimă de dimensiuni apocaliptice, pusă la cale de un regim criminal și ignorată, tolerată sau chiar aprobată de unii dintre cei care au fost contemporani cu ea.
Asta se întâmplă când discursul urii, atât de prezent și în politica zilelor noastre își găsește subiectul preferat: străinul, cel pe care este mult mai ușor să dăm vina pentru lucrurile care nu merg bine în societate decăt să identificăm adevărații vinovați.
Pentru noi, creștin-democrații români, evreii, ca și toate minoritățile care ne îmbogățesc cu prezența lor pe meleagurile noastre, sunt frați buni pe care îi îndrăgim, respectăm și dorim să le protejăm individualitatea în cadrul statului român – în cadrul căruia își doresc să trăiască ca loiali cetățeni.
În condițiile în care există profesioniști din interior și din afară care merg pe cartea stărnirii conflictelor și a amplificării acestora, trebuie să ne amintim în permanență la cel final tragic putem ajunge dacă dăm credit celor care seamănă vânt în politică, în condițiile în care furtuna va fi culeasă, ca urmări și vinovăție colectivă nu doar de aceștia ci de toți aceia care s-au lăsat reprezentați de extremiști sau au ignorat pericolul pe care îl reprezintă tolerarea acestui discurs în viața publică.
 
27 ianuarie 2020                                                                                                             Radu Rizescu
                                                                                                                        Președinte PNȚ Maniu Mihalache

Tags:

Lasă un comentariu