Am auzit în ultimele luni mereu despre aducerea lui Dumnezeu în Constituția Rusiei.

Situația este următoarea:

Patriarhul Kiril a propus să fie prezent Dumnezeu în Preambulul Constituției. (Un argument a fost faptul că Dumnezeu este deja în Imnul Național al Rusiei, care a păstrat melodia Uniunii Sovietice, dar a schimbat textul. Acum are versurile: „Rusia – națiunea noastră sfântă… Pământ natal protejat de Dumnezeu”.)

 Amendamentele la Constituție care, în principal, mai dau dreptul la două mandate celor care au fost deja sau sunt (Putin) președinte–  au fost aprobate prin referendum și au intrat în vigoare la 4 Iulie 2020.

Sugestia Patriarhului nu a fost acceptată, Preambulul a rămas neschimbat.  

Ca o concesie, s-a introdus un paragraf nou (67-1,2) unde apare cuvântul Dumnezeu astfel: „Federația Rusă, unită printr-o mie de ani de istorie, păstrând memoria înaintașilor care ne-au transmis nouă idealurile și credința în Dumnezeu („veru v Boga”), precum și continuitatea în dezvoltarea Statului Rus, recunoaște unitatea statală stabilită istoric.”

 Să amintim că în Constituția Germaniei Dumnezeu este prezent în Preambul:Conștient de responsabilitatea sa în fața lui Dumnezeu și a omului… poporul german a adoptat următoarea Constituție în virtutea puterii sale constitutive.” Texte frumoase au în Constituție Irlanda, Grecia, Polonia, Ungaria, Canada etc. Declarația de Independență a SUA spune: „Noi considerăm adevăruri evidente că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu drepturi inalienabile, printre acestea fiind dreptul la Viață, la Libertate și la căutarea Fericirii.”

Va veni vremea când Dumnezeu va Prezida în Preambulul Constituției României, Țara unui popor creștin de două mii de ani.

Iar în actuala Constituție a României, cu toate eforturile supra-omenești ale lui Ioan Alexandru, a fost adus Dumnezeu numai în textul Jurământului: „Așa să-mi ajute Dumnezeu !” (Art. 82,2).

 Alte trei Amendamente sugerate de Patriarhia Rusiei au găsit un loc în Constituție:

– limba rusă este oficială în toată Rusia ca „limbă ce este a poporului -formator-de-stat”.

– căsătoria este între un Bărbat și o Femeie.

– valorile familiei tradiționale.

Surse: 1. V. și Pr. Sturzu, Constantin, Dumnezeu și Constituția. Cine are de câștigat ? DOXOLOGIA.ro portal ortodox, text publicat în Ziarul de Iași. 2. Stoeckl, Kristina, The End of Post-Soviet Religion. Russian Ortodoxy as a National Church, în Public Orthodoxy, The Orthodox Christian Center of Fordham University, publicorthodoxy.org.

Liviu PETRINA

Vineri, 6 Noiembrie 2020

Tags:

Lasă un comentariu