-
-
Program de lucru: Luni - Vineri: 09.00-18.00
Program de lucru: Luni - Vineri: 09.00-18.00
Declaraţie comună la aniversarea a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial
7 mai 2020
Textul de mai jos reprezintă o declaraţie comună a Secretarului de stat al SUA şi a miniştrilor de Externe ai Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României şi Slovaciei.
Început text:
La aniversarea a 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în 2020, aducem un omagiu victimelor şi tuturor soldaţilor care au luptat pentru a învinge Germania nazistă şi pentru a pune capăt Holocaustului.
Deşi luna mai 1945 a adus încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, ea nu a adus libertate întregii Europe. Părţile centrală şi estică ale continentului au rămas sub conducerea regimurilor comuniste timp de aproape 50 de ani. Statele baltice au fost ocupate ilegal şi anexate, iar strânsoarea de fier a fost impusă de către Uniunea Sovietică asupra celorlalte naţiuni captive prin folosirea unei forţe militare covârşitoare, a represiunii şi a controlului ideologic.
Timp de multe decenii, numeroşi europeni din părţile centrală şi estică ale continentului şi-au sacrificat vieţile făcând eforturi de obţinere a libertăţii, în timp ce milioane de persoane au fost lipsite de drepturile şi libertăţile fundamentale, torturate şi relocate cu forţa. Societăţile din spatele Cortinei de Fier au căutat cu disperare o cale spre democraţie şi independenţă.
Evenimentele din 1956, fondarea şi activităţile Cartei 77, Mișcarea Solidaritatea, Lanțul Baltic, Toamna Națiunilor din 1989 și căderea Zidului Berlinului au fost importante pietre de hotar care au contribuit decisiv la renașterea libertății și a democrației în Europa.
Astăzi, lucrăm împreună pentru a avea o Europă puternică și liberă, în care drepturile omului, democrația și statul de drept au întâietate. Viitorul ar trebui să se bazeze pe faptele istorice și pe dreptate pentru victimele regimurilor totalitare. Suntem deschiși la dialog cu toți cei interesați să urmeze aceste principii. Rescrierea evenimentelor istorice care au dus la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial și la divizarea Europei după încheierea acestuia reprezintă o încercare lamentabilă de a falsifica istoria.
Dorim să le reamintim tuturor membrilor comunității internaționale că pentru o securitate internațională, stabilitate și pace durabile pe termen lung este nevoie de un angajament continuu și autentic faţă de respectarea dreptului şi a normelor internaționale, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor. Învățând lecțiile dureroase ale celui de-al Doilea Război Mondial, lansăm un apel către comunitatea internațională să ni se alăture pentru a respinge ferm conceptul sferelor de influență și pentru a insista asupra egalităţii tuturor statelor suverane.
Sfârşit text.
Excelenței Sale Domnului Adrian ZUCKERMAN Ambasadorul AMERICII în ROMÂNIA
Excelență,
Partidul Corectei Guvernări, continuatorul legitim al Partidului Istoric PNȚCD, ale cărui idealuri le duce mai departe,
Salută Documentul recent publicat sub numele de „Joint Statement on the 75th Anniversary of the End of the Second World War by the U. S. Secretary of State and the Foreign Ministers of Bulgaria, the Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Romania, and Slovakia.”
O face cu modestie, dar cu solemnitate, nădăjduind că s-a înțeles în fine la Washington că rostirea Adevărului despre istoria ultimelor decenii este de mai mare folos pentru stabilitatea și pacea Europei și a Lumii decât menajamentele ipocrite din discursurile oficiale întemeiate pe întreținerea ideii falacioase a regăsirii de foste prietenii pe care le-ar suscita desvoltarea de legături comerciale și financiare a căror motivație egoist interesată nu scapă niciunui observator lucid.
Regretăm că oportunitatea evidentă a asocierii la această Declarație a Statelor Europei Occidentale a scăpat vederii conducătorilor marilor democrații europene.
De asemenea, deplângem faptul că în Declarație nu se face nicio referire la rapturile teritoriale și crimele împotriva umanității consecutive Pactului Ribentropp-Molotov care marchează începutul răsboiului totalitarismului împotriva Democrației, extins astăzi la scară globală și prin toate mijloacele. Românii și polonezii nu pot uita că prețul „păcii” Occidentului cu Rusia este plătit de ei cu pierderea sutelor de mii de kilometri patrati anexați de Rusia și a peste 9 milioane de băștinași deportați în Siberia și Asia Centrală.
Dacă, ideologic, marxismul este compromis, pe plan politic este totalitar. Trebuie ca Occidentul să înțeleagă că totalitarismul este expresia politică a crimei organizate.
În fine, se cuvenea ca printre evenimentele care au contribuit semnificativ la eșecul comunismului în Europa de Est să fie menționate Rezistența anti-comunistă din Carpați (1945-1962) și Revoluția care a răsturnat în Decembrie 1989 totalitarismul marxist la București – înnecată în sânge și furată de agentura locala a Rusiei Sovietice.
Trebuia apreciată și ,,Calea spre reunire cu România a Moldovei”, alături de ,,Calea Baltică”.
De aceea, sperăm că Declarația actuală va fi urmată de acțiuni concrete din partea Statelor Unite, destinate înfăptuirii dreptății și păcii în această parte a Lumii.
Cu respect și încredere,
Ion VARLAM, Președinte
Liviu PETRINA, Președinte Executiv
București, 11 Mai 2020
Lasă un comentariu