Situația dramatică de la Spitalul Sf. Pantelimon din București arată starea jalnică în care a fost prăbușit sistemul medical de stat din România. Nu este nici primul, nici ultimul caz: din când în când, explodează câte o „bombă medicală”, cu efecte sociale teribile, printre care scăderea permanentă a încrederii populației în actul medical.

Partidul Național Țărănesc Maniu–Mihalache (PNȚMM) atrage atenția autorităților guvernamentale în modul cel mai ferm: așa nu se mai poate! Cu sănătatea oamenilor, cu viața și moartea românilor nu aveți voie să vă jucați!

Nu ne pronunțăm în privința vinovățiilor în cazul Spitalului Sf. Pantelimon, aceasta e treaba autorităților judiciare și medicale.

Constatăm însă că scandalurile din sistemul sanitar se înmulțesc, că defectele majore ale acestuia nu se limitează la Spitalul Sf. Pantelimon ori la alte câteva asemenea, ci avem de-a face cu o “cangrenă” generalizată.

Sigur că există și spitale performante în România în ceea ce privește actul medical, dar chiar și acestea suferă din cauza unor probleme administrative, de management defectuos, de politizare excesivă, de clientelism anti-meritocratic, de corupție sistemică.

Personalul medical face uneori eforturi supraomenești pentru a-și atinge obiectivul principal, acela de a le fi de ajutor pacienților aflați în suferință. Dar aceste eforturi nu pot suplini defectele sistemice ale spitalelor, defecte care nu le pot fi imputate nici medicilor, nici asistentelor sau brancardierilor.

Una dintre cauzele majore ale proastei funcționări a sistemului medical este combinația toxică stat-privat. Mulți medici din sistemul de stat lucrează și la privat, majoritatea medicilor de la clinicile private lucrează și în spitalele de stat. Este o soluție hibridă care slăbește enorm sistemul medical de stat, îl face mai puțin performant, iar uneori duce la căpușarea acestuia.

Nivelul serviciilor medicale va crește doar în condițiile în care vor ridica ștacheta atât sistemul medical de stat, cât și cel privat. Dar ele pot crește doar aflându-se în concurență, nu în concubinaj! Competiția dintre spitalele de stat și clinicile private le-ar întări și pe unele, și pe altele; le-ar responsabiliza în plus, le-ar face să pună mai mult preț pe personalul specializat, să angajeze propriii medici și propriile asistente, nu să încurajeze modelul păcătos “iei o leafă aici, mai ciugulești ceva și de dincolo“, care poate face superficiale ambele prestații.

Această concurență ar fi benefică și personalului medical, care ar avea două opțiuni majore, nu una și jumătate.

Ar fi benefică, însă, și pacienților – mai ales pacienților! –, care ar avea la dispoziție serviciile a două sisteme mai bine conturate. Acum, fie că mergi la spitalul de stat, fie la cel privat, deseori întâlnești același medic: dimineața la stat, după-amiază la privat. Alternativă sistemică nu există… decât în afara granițelor, dar pe aceasta și-o pot permite foarte puțini români; așadar, nu există.

Dintre multele decizii strategice care pot însănătoși sistemul medical din România, aceasta este una dintre cele mai importate: separarea clară dintre stat și privat. Este o condiție necesară, dar nu și suficientă pentru a avea spitale bune și la stat, și la privat.

Problema corupției, foarte rezistentă încă mai ales la achizițiile publice, e altă provocare importantă, dar ea nu se rezolvă prin declarații, ci prin prevenire (educarea personalului medical și managerial în acest sens, ridicarea standardelor morale ale acestuia, dar și ale pacienților) și prin combatere (întărirea justiției, a instituțiilor specializate).

Încurajăm întărirea sistemului medical privat, creșterea ponderii lui pe piața serviciilor medicale, libera inițiativă și în acest domeniu.

15 septembrie 2023

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache

Mircea Taloș – președinte executiv al PNȚ Maniu-Mihalache

Valerian Stan – secretar general al PNȚ Maniu-Mihalache

Liviu Petrina – Senatul PNȚ Maniu-Mihalache

Tags:

Lasă un comentariu