Ziua de marți, 5 martie, ne-a adus o mare bucurie: izbânda compatrioatei noastre Simona Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. A fost o victorie la fel de importantă ca triumful într-un turneu de Grand Slam – și Simona are deja două, Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019.

Verdictul de marți a fost unul aparte: Simona Halep n-a luptat doar pentru dreptatea ei, ci pentru ideea generală de dreptate.

Sigur că decizia TAS a fost o suspendare de 9 luni, nici nu se putea altfel dat fiind că românca a ieșit pozitivă la controlul antidoping de la US Open 2022. Dar între timp s-a demonstrat clar că n-a fost vina ei, ci a echipei lui Patrick Mouratoglou, antrenorul francez cu care lucra de câteva luni. Simona a avut încredere în antrenorul ei, inclusiv în nutriționistul din echipa acestuia. Și nici nu putea gândi altfel din moment ce Mouratoglou colaborase fără incidente, timp de 10 ani, cu americanca Serena Williams – probabil jucătoarea numărul 1 din istoria acestui sport.

Simona Halep și avocații săi au reușit să reducă pedeapsa de peste 5 ori: de la 4 ani la 9 luni. Iar concluzia raportului TAS, care a corectat sever decizia din octombrie 2022 a Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA), a fost foarte clară: Doamna Halep a dovedit, conform balanței probabilităților, că încălcările de către ea ale regulilor antidoping nu au fost intenționate”.

Este o bucurie pentru noi să fim alături de Simona Halep acum, așa cum am fost și când trecea prin momente grele. Am avut încredere în caracterul ei și nu ne-am înșelat. Un accident rămâne un accident, mai ales că a fost provocat de alții, iar corectitudinea sportivei noastre este în afara oricărui dubiu.

Felicitări, Simona! Acum ești nu doar o sportivă de valoare mondială, ci și o mare luptătoare pentru dreptate!

6 martie 2024

Mircea Taloș – președinte executiv al PNȚ Maniu-Mihalache

One Comment

Gabriel Barbulescu

Asa este, sa fie de bun augur!

Lasă un comentariu