Astăzi, conducerea PNȚ Maniu – Mihalache a adresat conducerii Arhivelor Naționale memoriul de mai jos:

“În cursul anului 2023, Partidul Național Țărănesc Maniu–Mihalache a făcut mai multe demersuri către Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor în vederea identificării dosarelor privind detenția în penitenciarul din Sighet, moartea și locul îngropării marelui om politic Iuliu Maniu (născut la Bădăcin la 08.01.1873).

Continuă calvarul memoriei martirului anti-comunist Iuliu Maniu

MJ și ANP ne-au răspuns constant că în arhivele lor nu se mai găsesc documentele și orice alte informații în sensul arătat, fără a ni se putea preciza motivele acestei situații create tocmai la instituțiile deținătoare de arhive penitenciare din perioada regimului comunist.

Arătăm de asemenea faptul că în cursul anului 1971 membri ai familiei lui Iuliu Maniu au făcut demersuri către fostul președinte Nicolae Ceaușescu în vederea găsirii osemnitelor omului politic și reînhumarea acestora; detalii cu privire la acest episod pot fi găsite pe site-ul Memorialului Sighet, aici https://www.memorialsighet.ro/iuliu-maniu-incercarea-familiei-de-gasire-a-osemnitelor-si-de-reinhumare-la-aproape-20-de-ani-de-la-moartea-sa/  Rezultatul a fost negativ în principal în sensul în care agenții regimului Ceaușescu au încercat să inducă familia în eroare prezentându-i osemenitele unei alte persoane cu pretenția că ar fi ale lui Iuliu Maniu.

Considerăm că episodul la care ne referim indică în mod clar intenția regimului comunist de a fi șterse pentru totdeauna orice informații despre detenția, moartea și locul îngropării ilustrului nostru înaintaș politic, patriot și martir anti-comunist. În raport cu cele arătate, noi credem că este foarte posibil ca dosarele de la penitenciarul Sighet să fi ajuns în 1971 și să fi rămas în arhivele Comitetului Central al PCR/ Cancelariei Secretarului general, sens în care vă adresăm respectuoasa solicitare ca Arhivele Naționale să verifice această ipoteză în fondurile de arhivă indicate”.

20 februarie 2024

Biroul de presă al PNȚMM