Cele patru rânduri de alegeri din acest an au pentru România și interesele sale fundamentale o importanță crucială. Ele au de găsit soluții la provocări și crize fără precedent în plan intern și internațional. Între ele, PNȚ Maniu-Mihalache identifică în special: exacerbarea extremismului populist; relativizarea până la ignorare a consecințelor dramatice ale invaziei rusești criminale în Ucraina, precum și a recrudescenței fără precedent a terorismului în Orientul Mijlociu (în special împotriva Israelului democratic); riscul îndepărtării de valorile democratice occidentale, fondatoare ale unor organizații de excelență a civilizației, prosperității și securității precum Uniunea Europeană și NATO.
PNȚMM este mai preocupat ca niciodată ca speranța cetățenilor că prin vot vor reuși să schimbe ceva să mai înceteze să mai fie aceeași și aceeași iluzie amară din ultimii 34 de ani.
Este timpul ca liderii politici să înceteze să mai gândească una, să declare alta și să facă cu totul altceva.
Tandemul format din președintele țării și gruparea politică prin care a ajuns la putere, și mai ales tandemul dintre interesele lor politice și personale comune – interese de prea puține ori convergente în mod autentic cu cele ale cetățenilor -, trebuie să înceteze. Pentru că mai ales existența acestui tandem nefast este în realitate responsabilă de faptul că, după instalarea de către sovietici a regimului comunist în România, statul român a fost unul eșuat – în multiple sensuri, de atunci și până azi – de la rosturile sale consacrate în societățile democratice. Iar faptul că numai al șaselea președinte al țării, cel actual, a avut onestitatea să recunoască acest lucru nu contrazice cele arătate, ci le întărește.
În raport cu cele de mai sus, PNȚMM se pronunță în mod ferm pentru reforma sistemului constituțional al țării. Președintele României, grupările politice care îl susțin din interese mai presus de interesele societății, precum și Curtea Constituțională (o instituție emanând din voința și din interesele primilor doi, cum s-a văzut în mod dureros în ultimii 34 de ani) nu pot să conducă statul român decât tot pe calea eșecului, iar societatea tot pe calea proastei rânduieli, a risipirii energiilor și resurselor și a unui destin minor.
Fidel principiilor sale fondatoare privind forma de guvernământ, la alegerile prezindențiale din acest an PNȚMM va susține un candidat propriu cu mandatul organizării unui referendum pentru ca România să redevină Regat – forma de organizare statală cu tradiții istorice memorabile la români, distrusă în mod barbar de ocupantul sovietic la 30 decembrie 1947. Consultarea populară, proiectată și desfășurată cu consultarea îndeaproape a Casei Regale a României, va fi precedată de o dezbatere națională însoțită de o amplă campanie de informare condusă de istorici și de oameni de cultură recunoscuți pentru probitate și onestitate intelectuală.
16 februarie 2024
Mircea Taloș – președinte executiv Valerian Stan – secretar general Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚ Maniu-Mihalache Constantin Geangu
Lasă un comentariu