În cursul anului 2023, PNȚ Maniu-Mihalache a făcut zeci de demersuri în vederea accesului la actele de detenție întocmite de instituțiile regimului comunist pe numele lui Iuliu Maniu. Finalitatea acestor demersuri vizau: împrejurările în care Iuliu Maniu s-a stins din viață în închisoarea din Sighet; locul unde acesta a fost înmormântat; găsirea osemintelor sale.

Rezultatul căutării noastre constituie un adevărat coșmar pentru o societate căreia conducătorii politici îi repetă la nesfârșit că în urmă cu 34 de ani s-a eliberat de sub năpasta comunistă: în arhivele țării nu mai există nici măcar un singur act sau o singură informație care să confirme că Iuliu Maniu a fost întemnițat timp de peste 5 ani – ultimii ani ai vieții sale – în închisoarea ororilor comuniste din Sighet.

După un an de căutări, la nivelul PNȚMM s-a conturat bănuiala cea mai solidă că Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, care se află în subordinea sa, sunt instituțiile care ascund o josnicie incredibilă: dosarele deținutului Iuliu Maniu au dispărut fără urmă și fără vinovați!

După ce o vreme cele două instituții ne-au plimbat între ele – cu același răspuns, că dosarele nu ar mai fi de găsit –, în urmă cu exact două luni le-am cerut în scris explicații despre împrejurările dispariției dosarelor, cine sunt responsabili pentru cele întâmplate și ce măsuri au fost luate împotriva lor.

Dacă altădată Ministerul Justiției și Penitenciarele ne răspundeau prompt (și sec), că dosarele nu mai sunt de găsit, de această dată ambele instituții au amuțit, deși prin lege ar fi trebuit să ne comunice un răspuns în urmă cu cel puțin o lună.

Iar coșmarul se amplifică deodată cu întrebările care se pune de la sine:

Pe cine deranjează și astăzi atât de tare ilustrul nostru înaintaș?

Cine se teme și azi că, de exemplu, osemintele sale – găsite și înhumate creștinește – vor fi cinstite cum se cuvine de generațiile de azi și viitoare de români?

Este doar o întâmplare faptul că Maniu a fost asasinat de cei care l-au urât cel mai mult, conducătorii ruși și comuniștii din România, iar azi vor să-i anihileze memoria instituții statale nedesprinse de metehnele comuniste și, se pare, nici de influențele Moscovei?

PNȚMM va chema în judecată cele două instituții pentru refuzul unui răspuns și va sesiza organele penale pentru dispariția dosarelor din arhive.

9 februarie 2024

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache
Mircea Taloș
președinte executiv
Valerian Stan – secretar general
Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚMM

Tags:

3 Comments

Alferaru Alexandra

Puterea instalata solid și treptat dupa 1989 în Romania în pași mici și dupa un plan bine calculat are un singur coșmar și exista un singur ac pentru cojocul lor: crimele făcute asupra elitelor române de către ei sau părinții lor. Așa că în paralel cu jaful asupra averii statului și a foștilor proprietari și acapararea puterii absolute actuala putere s – a preocupat sistematic sa șteargă urmele crimelor, să e
elimine martorii și pe cei care se preocupa de dezvăluirea acestor crime.
Au scos și o lege antilegionara prin care sa acuze de extremism orice persoana care indrazneste sa dea vreun atac asupra tortionarilor.

Liviu Floarea

Pe trendul de acum vom ramane fara istorie, fara traditii si fara modele adevarate, toate urmand a fi inlocuite de niste falsuri incredibile pentru aceste vremuri, falsuri mult mai grave si neasteptate in vremuri de „democratie” dar iata realitati in „democratia originala” instaurata de urmasii comunistilor si securistilor de pana la 1989. Nu trebuie sa lasam aceste lucruri sa se intample!

virgil florea

Că țara a scăpta de usb năpasta comunistă e adevărat. Numai că puțini bănuiau că după comunism sau bolșevism poate urma ceva și mai rău, sau o altă năpastă mult mai grea. Sigur că toți speram atunci la mai bine sau măcar la bunăstarea din țările cu democrație consolidată. Din păcate, așa s-a scis istoria noastră într-o vreme în care lumea se rearanja după un alt „model” de civilizație sau mai degrabă de barbarie. Când noi, românii, încercam să ne schimbăm valorile, ceilalți, mulți, proiectau o lume cu valențe maleficie scățând complet creștin-democrația din uz. Avem totuși avantajul unui popor care cunoaște suficient de bine până unde se poate duce ticăloșia și cu ajutorul lui Dumnezeu putem bloca ( cum am făcut-o sute de ani cu popoarele migratoasre din răsărit), măcar pentru o vreme mizeria care se vrea globală.

Lasă un comentariu