Revenind la petiția sa din 4 octombrie 2023, rămasă fără nici o consecință practică, în urmă cu două zile PNȚ Maniu-Mihalache s-a adresat din nou Guvernului Ciolacu, cu privire la două dintre problemele grave de legislație și practică electorală.

În cursul zilei de azi, PNȚMM a informat și Comisia de la Veneția despre ultima petiție, document din care redăm rezumativ.

Prin petiția din octombrie, v-am sesizat asupra caracterului inechitabil al Legii nr. nr. 33/2007 privind alegerile europarlamentare (art. 12 alin. 4), în sensul în care aceasta prevede că „Modelul listei susținătorilor candidaților se aprobă prin hotărâre a Guvernului odată cu aducerea la cunoştinţa publică a zilei alegerilor”. Această prevedere legală, pe care noi v-am solicitat s-o amendați, permite partidului (partidelor) care formează Guvernul să stabilească, informal, cu mult timp înainte de alegeri, modelul listelor și să aibă astfel posibilitatea să devanseze cu cât dorește pe ceilalți competitori în strângerea semnăturilor. Prin aceasta, este afectat principiul egalității şanselor între partide şi candidaţi (principiu esențial, statuat de Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția).

Dat fiind că încă la 15 mai 2023 președinta Parlamentului European, doamna Roberta Metsola, a anunțat că alegerile europarlamentare de anul viitor vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024, precum și faptul că la 30 noiembrie 2023 partidele componente ale Guvernului dvs. au stabilit ca dată a acelorași alegeri în România ziua de 9 iunie 2024, vă solicităm să stabiliți și să faceți public în cel mult 30 de zile de la data prezentei modelul listei susținătorilor candidaților.

Vă precizăm că în situația în care nu se va da curs acestei solicitări, PNȚMM se va vedea silit să treacă la strângerea semnăturilor folosind modelul listei de la alegerile din 2019.

Cu această ocazie, vă sesizăm de asemenea din nou că numărul de 200.000 de susținători pentru candidaturile la Parlamentul European se situează peste procentul maxim de 1% din numărul de alegători, statuat de normele Comisiei de la Veneția.

29 decembrie 2023

Biroul de presă al PNȚ Maniu-Mihalache

One Comment

Gabriel Barbulescu

Este scandalos, pe buna dreptate, ceea ce fac cei aflati astazi la putere (PSD-PNL si acolitilor lor) cu legislatia si practica electorala a alegerilor din acest an in Romania. Nu trebuie trecuta cu vederea aceasta forma de dictatura mascata ce se pregateste sa confiste democratia directa a alegatorilor/partidelor de opozitie prin reprezentantii lor in campania electorala, care se apropie cu pasi repezi (europarlamentarele din 9 iun. a.c. si celelalte alegeri cu caracter intern din sept. si nov./ dec.2024).

Lasă un comentariu