Continuă șirul consecințelor devastatoare ale deciziilor Curții Constituționale a României (CCR) și Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) privitoare la prescrierea faptelor de corupție, consecințe la care Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache (PNȚMM) s-a referit în ultimele luni de mai multe ori.

În special după cea de-a doua decizie a CCR (din 30 mai 2022, dublată în mod scandalos de decizia ÎCCJ din 25 octombrie 2022), Direcția Națională Anticorupție (DNA) a făcut cunoscut că peste 550 de dosare, cu prejudicii totale de ordinul miliardelor de euro, “vor fi afectate”. Fapt care până la această dată a fost confirmat întocmai, lista unora dintre marii „rechini” beneficiari fiind binecunoscută publicului.

Unul dintre ultimele dosare grele, “Lotul Hrebenciuc – 43.000 de hectare de pădure retrocedate ilegal” se află în pronunțare, la ÎCCJ, din ianuarie anul acesta, adică de 9 luni – nici mai mult, nici mai puțin. Un dosar cu un prejudiciu de peste 650 de milioane de euro, în care, în primă instanță, pe lângă fostul lider nefast al PSD, a mai fost condamnat, la 7 ani de închisoare cu executare, și un judecător, fostul președinte al Tribunalului Covasna.

PNȚ Maniu-Mihalache face apel la judecătorii Înaltei Curți pentru o soluționare responsabilă a acestei cauze care, în caz contrar, va avea un impact catastrofal asupra opiniei publice și a ordinii de drept din România.

Din nenorocire, deciziile amintite ale CCR și ÎCCJ au dus la practica – revoltătoare – a tergiversării judecății cu scopul prescrierii faptelor, în așa fel încât inclusiv judecătorii condamnați în primă instanță pentru fapte grave de corupție să scape nepedepsiți. Și, ca o sinistră continuare, să fie reîncadrați pe funcțiile de conducere deținute anterior și să mai și primească milioane de lei pentru perioada cât n-au profesat. Iar toate acestea, „mulțumită” unei legislații grav și premeditat deficitare, rezultată din conivența fățișă a politicii cu justiția.

Judecătorii din acest dosar, dar și oricare alt judecător și procuror din țară care cercetează sau judecă fapte de corupție cu urmări grave, au un temei de drept care le garantează impunitatea dacă judecă drept, și nu după deciziile vădit complice cu marii infractori ale judecătorilor CCR și ÎCCJ. Acest temei de drept este decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 24 iulie 2023, care desființează practic deciziile rușinoase ale celor două instanțe naționale – și care, potrivit Constituției României, are prioritate în raport cu deciziile interne.

PNȚ Maniu-Mihalache salută cu această ocazie recentul demers jurnalistic profesionist al televiziunii ProTv, care a reușit o radiografie excepțională a temei la care ne-am referit. Experți de vârf ai dreptului, dar și responsabili ai sistemului judiciar – între ei, actualul procuror general, precum și procurorul-șef al DNA – au făcut o demonstrație fără precedent că a-i exonera pe marii infractori din pixul câtorva judecători (corupți cel puțin intelectual) constituie o crimă cu premeditare.

O crimă cu premeditare, așadar, într-o țară pe care corupția o costă 15% din PIB (studiu din anul 2016 al Parlamentului European), iar evaziunea fiscală 10% din PIB (declarația recentă a prim-ministrului Marcel Ciolacu).

6 octombrie 2023

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache
Mircea Taloș
președinte executiv al PNȚMM
Valerian Stan – secretar general al PNȚMM
Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚMM

4 Comments

Gabriel Barbulescu

Sunt cu totul de acord. Asa este: coniventa politicii si justitiei, dar si cu implicarea serviciilor, fara de care nu s-ar fi putut speria atat de tare magistratii, ca de altfel pe toti romanii. Si eu ma confrunt in instanta cu un caz de coruptie aproape generalizata la nivelul autoritatilor statului. Cred ca trebuie sa mediatizam de indata cazul meu, pentru a lua din start un avantaj decisiv in campania elec torala ce se apropie. Doresc sa ma implic in strategia de campanie pentru a castiga in alegeri, inclusiv, sau mai ales, Presedintia Romaniei.

Radu Constantin Cioboată

Imediat după revoluție, fata mea a fost accidentată de o Dacie neagră pe trotuar în fața porții, cu numere galbene, intrând pe contrasens. A fost luată în brațe de acest criminal și cu cheile pe care le avea la gât fata, a deschis poarta, ușa casei și a așezat fetița pe canapea.
Soția, fiind medic pediatru când a ajuns acasă a constatat că este în comă, a chemat salvarea și a internat fata la Spitalul de urgență din Ploiești. A stat alături de ea până a ieșit din comă și următoarea zi a fost externată 😡. !
AȘA SE FACE POLITICA ROMÂNEASCĂ în țara noastră !!
ROMÂNIA A AVUT PARTE DE DOUĂ MARI FURTURI :
1. FRAUDAREA ALEGERILOR PARLAMENTARE DIN 1947, CÂND MONARHIA CONSTITUȚIONALĂ A FOST ÎNLOCUITĂ cu dictatura proletariatului !!
2. FURTUL REVOLUȚIE ROMÂNE DIN DECEMBRIE 1989, CÂND f.s.n. a fost TRANSFORMAT DIN FORȚĂ PROVIZORIE PÂNĂ LA PRIMELE ALEGERI LIBERE, ÎN partid politic !!!

Valerian Stan

Respect pentru comentariu si pentru cum ganditi!

Gabriel Barbulescu

Hotia (coruptia) distruge Romania! Solutia este una singura: reinnodarea istoriei, intoarcerea la monarhie !!!

Lasă un comentariu