După ce în urmă cu trei luni a decis “plafonarea prețurilor la alimentele de bază”, actualul Guvern, dominat de PSD, a anunțat o nouă “reformă” – reforma cozonacului și “a altor produse alimentare, mai ieftine în perioada perioada Sărbătorilor”.

Ridicolul acestei situații este întrecut doar de tragicul ei. O țară bogată, sărăcită de partidul fondat de Ion Iliescu, omul sovieticilor – un partid profund anti-reformist și populist, mereu anti-occidental și filo-rus (chiar și în timpul agresiunii sângeroase în curs din Ucraina) –, a ajuns la mila mercurialelor din anii de extreme privațiuni ceaușiste.

Sărăcia cronică pe care mai ales PSD o perpetuează de 34 de ani trebuie combătută nu cu măsuri aberant-populiste, care constituie grave ingerințe în mecanismul economiei de piață, ci cu reformele care au avut mereu în PSD un adversar neîmpăcat și rău-intenționat.

Este o bătaie de joc cinică să tratezi milioanele de pensionari trăind la limita sărăciei, după zeci de ani de muncă la stat, ca pe o povară și ca pe niște asistați social, care să se simtă veșnic îndatorați partidului baronilor îmbuibați. Partid al căror Guvern “le dă ajutoare de stat” – când un „ajutor pentru încălzirea locuinței”, când „un ajutor financiar anual de până la 1.000 de lei” etc. Această situație rușinoasă, într-o țară cu potențialul României și membră a Uniunii Europene, n-ar fi fost posibilă dacă, de exemplu, toate pensiile, inclusiv ale sutelor de mii de foști ofițeri de Securitate, de Miliție și Armată (totalizând miliarde de euro anual) ar fi fost calculate pe principiul contributivității, și nu după principii de castă apărate de Curtea Constituțională prin încălcarea legii fundamentale, așa cum PNȚMM a arătat în mod repetat.

Este o bătaie de joc cinică să nu reformezi o administrație publică uriașă – unde pierderile sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro anual, reformă la care România s-a angajat de asemenea prin Acordul european PNRR –, dar să crești fiscalitatea, având ca principală consecință împovărarea mediului de afaceri. Iar aceasta s-o mai faci și fără măsuri pregătitoare, fără transparență și predictibilitate pentru investitorii români şi străini deopotrivă, așa cum unii reprezentanți ai marilor investitori au și atras atenția recent, inclusiv cu privire la ratarea de către România a unei mari oportunități de localizare aici a companiilor interesate să participe la reconstrucția Ucrainei.

Numai refuzul reformelor din cele două domenii, refuz sistematic și înverșunat, aduce țării pierderi de multe zeci de miliarde de euro, cum tocmai am arătat, dar și alte multe miliarde neîncasate de la Uniunea Europeană tocmai din cauza acestui refuz, prin care pur și simplu se tinde, din interese absolut de neînțeles (dar în orice caz străine de interesele României), spre denunțarea Acordului PNRR.

PNȚMM folosește acest prilej pentru a-și exprima regretul că actuala conducere a PNL consimte tăcută la răul pe care îl face țării infamul PSD, partid care calcă în picioare – unul după altul – principiile liberalismului.

După Revoluție, țărăniștii și liderul lor Corneliu Coposu i-au invitat pe liberali la solidaritate împotriva pornirilor încă de pe atunci totalitare și anti-reformiste ale FSN și ale lui Ion Iliescu. PNȚMM îi cheamă pe liberalii autentici din PNL la solidaritate cu cei care nu pot să nu vadă ce fac și azi urmașii lui Ion Iliescu.

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache

16 septembrie 2023

Mircea Taloș – președinte executiv al PNȚ Maniu-Mihalache

Valerian Stan – secretar general al PNȚ Maniu-Mihalache

Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚ Maniu-Mihalache

2 Comments

Asociatia Frontului Negustoresc din Obor Obor (atestata din 1914) reprezentata de "Fontul de lupta" constitut la indemnul Oborenilor.

Salvati cat mai repede Romania. Poporul roman nu este vinovat. Dapa atatea nedreptati savarsite de sorgintea comunist-securista , lasati fara servicii si anchetati pentru fiecare forma de revolta au cedat si inteles in fata fortei ca Romaia nu mai este a lor. Mai mult dupa circa 1116 crime ramase nepedepsite Europa trimite mercenari. Acum si nu peste sute de ani toti romanii stiu ca Romania este exploatata de mercenarii platiti adusi sa ne prade tot ce a mai ramas. Grabitiva sa va recuperati patriotii dovedind ca Romania mai poate fi aparata. Nu este zi in care sa nu-mi mai gasesc prietenii valorosi, ei ce vina au fratilor !?

Gabriel Barbulescu

Sustin, in totalitate, demersurile Pntmm pentru o reformare radicala a statului roman cat si a partidelor politice aflate, mai tot timpul, de 34 ani la putere.

Lasă un comentariu