Atunci când, la sfârșitul lui 2022, Guvernul PSD-PNL făcea anunțul șocant că execuţia bugetului general consolidat pe ultimele 11 luni s-a încheiat cu un deficit de 58,70 miliarde de lei, Partidul Național Țărănesc Maniu–Mihalache a știut că vremea unei scadențe inevitabile este foarte aproape. Iar astăzi o vedem cu ochii noștri, dimpreună cu un Guvern fără alte soluții decât cele ale guvernelor incompetente și iresponsabile.

PSD și PNL vor să iasă dintr-o gravă criză bugetară tot pe seama degradării vieții cetățenilor, tot prin măsuri fiscale care să greveze încă și mai mult un mediu de afaceri mereu și mereu cenușăreasa politicienilor incompetenți și cu interese electorale pervertite de calcule infame.

Eurostat tocmai a făcut public că România e cea mai expusă ţară din Uniunea Europeană la sărăcie şi excluziune socială, cu un procent de 34,4% din populaţie, peste media europeană de 21%. Iar Guvernul PSD-PNL anunță măsuri de austeritate care nu au absolut nicio legătură cu situația în care s-a ajuns.

La 7 martie 2023, Ministerul Muncii a făcute publice informații din care rezultă că România are aproape 207.000 de pensionari „speciali” care primesc în medie, lună de lună, o pensie de 8.800 de lei, de cinci ori mai mult decât media pensionarii „nespeciali”. Așadar, circa 2 miliarde de lei pe lună, iar într-un an circa 24 de miliarde de lei, adică aproape 5 miliarde de euro. Caută Guvernul o soluție aici? Nici vorbă! De circa 15 ani, aceleași partide azi la guvernare și președintele Klaus Iohannis au instituit aceste pensii nesimțite în beneficiul unui electorat extrem de fidel (din MAI, Armată, servicii secrete etc.), iar de aproape 2 ani refuză cu obstinație să le abroge, astfel cum România s-a obligat prin PNRR. Cu riscul ca foarte curând țara noastră să nu primescă 3 miliarde de euro nerambursabili de la UE. Iar 3 miliarde de euro înseamnă 15 miliarde de lei.

Ce soluții salvatoare mai anunță domnii Ciolacu și Ciucă? “Reorganizări” trâmbițate grotesc la nivelul “șefilor de direcții și de birouri” care compun birocrația uriașă de la stat: fii și fiice, nepoate și nepoți, gineri  și nurori, clientelă politică nesfârșită și amante ale șefilor de toate gradele și culorile politice.

În acest timp, realitatea – documentată la zi de specialiștii PNȚMM – arată la fel de respingător ca și reaua-credință a politicienilor, care, din calcule electorale incalificabile, se prefac că nu știu de ea. Astfel, în ultimii 3 ani, de când aceiași PSD-iști și liberali (halal!) conduc țara, a avut loc o explozie monstruoasă a cheltuielor salariale bugetar-clientalare. Câteva exemple.

Dacă în anul 2012 salariile la Secretariatul General al Guvernului (o instituție care în timp a proliferat și ea malign din punct de vedere organizatoric) se situau la 32 de milioane de lei, în 2020 și 2022 erau deja de 90 de milioane (mai mari cu 300%).

La Institutul Național de Statistică s-a ajuns de la 71 de milioane în 2012 la 158 de milioane în 2020, apoi la 194 de milioane în 2022 (cu 273% mai mult).

La Ministerul Agriculturii (numai aparatul propriu) – 34 de milioane în 2012, pentru ca în 2020 și 2022 să crească la 93, respectiv la 95 de milioane (286%).

La Ministerului Justiției, numai aparatul propriu a consumat 34 de milioane în 2012, 80 de milioane în 2020 și 90 de milioane în 2022 (și aici, cu 265% mai mult).

La Ministerul Muncii (numai aparatul propriu) – de la 191 de milioane în 2012, la 424 în 2022 (cu 221% mai mult).

În fața acestei realități, conducătorii politici se poartă nu numai iresponsabil, dar și cinic. Ei au bifat așa-zisa Lege a interdicției cumulului pensiei cu salariul la stat, pentru ca să rămână de fapt cum fusese – din banii cetățenilor contribuabililor se poate înfrupta orice cumulard de pensie nesimțită, în frunte cu generalul plagiator Ciucă. Apoi s-au făcut că fac ce se angajaseră prin PNRR cu pensiile speciale, însă ca să nu fie huiduiți ei atunci când, destul de probabil, românii nu vor primi cele 3 miliarde de euro, au făcut încă o treabă murdară cu mâna celor pe care ei i-au pus judecători la Curtea Constituțională. Judecători care și în acest dosar se vor afla într-un conflict de interese de care s-ar rușina și un infractor, și care au debutat deja cu o primă amânare a judecării dosarului.

02.08.2023

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache

Mircea TALOȘ – președinte executiv al PNȚMM

Valerian STAN – secretar general al PNȚMM

Liviu PETRINA – președintele Senatului PNȚMM

Tags:

2 Comments

Alferaru Alexandra

Partidele aflate la putere cheltuiesc o mare parte a bugetului pentru a distruge opoziția și a se perpetua la nesfârșit în vârful țării.
Sume uriașe la instituțiile de forță, în justiție, presa si televiziuni în persoane cointeresate care intervin pe rețelele sociale.
Pe rețelele sociale a explodat nemulțumirea fără de Republica esuata a lor dar nu țin seama de nimic, sunt surzi și orbi la realități

Valerian Stan

Foarte corect!

Lasă un comentariu