Noul proiect de Cod Urbanistic, ce urmează a fi aprobat de Camera Deputaților în cursul zilelor de 27 și 28 iunie 2023, prevede ridicarea de construcții pe toate spatiile verzi retrocedate.

Una dintre multiplele urmări nefaste ale unei asemenea reglementări constă în aceea că de pe raza Capitalei României vor dispărea, între multe altele, Parcul IOR, Parcul Grozăvești, Parcul Prisaca Dornei, o bună parte din Parcul Tineretului și mulțime de alte terenuri retrocedate pe spatii verzi – locuri de joacă pentru copii, spații verzi de socializare pentru persoanele în vârstă etc.

Partidul Național Țărănesc Maniu–Mihalache și Organizația PNȚMM a Municipiului București trag împreună un puternic semnal de alarmă asupra faptului că în București spatiul verde pe cap de locuitor a ajuns în prezent la numai 7,8 metri pătrați, în timp ce Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 metri pătrați, iar Organizația Mondială a Sănătății un nivel de 50 de metri pătrați.

În forma sa actuală, Codul Urbanistic constituie un atentat grav la sănătatea publică, o violare brutală a dreptului constituțional al populației la un mediu sănătos, drept garantat înainte de toate prin Constituția României (art. 35) în termeni lipsiți de orice echivoc: ”Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept”.

În condițiile date, ne întrebăm ce mai garantează astăzi statul român dacă noul proiect de Cod Urbanistic tocmai pregătește terenul pentru un atac făți; la adresa mediului, atac ce urmează a fi dat concertat de o guvernare venală și coruptă și de o parte a mediului de afaceri dovedit nu o dată rapace și cinic – complicitate specifică istoric guvernărilor Partidului Social Democrat.

Așa cum inclusiv presa a semnalat recent, PSD a interveniut, în stilul său arhiștiut de toată lumea, în procesul legislativ destinat aprobării Codului Urbanistic cu propuneri inacceptabile și revoltătoare, între care: eliminarea interdicției de a construi pe spațiile verzi private; Planurile Urbanistice Zonale să poată fi aprobate și de primăriile de sector; proiectele imobiliare să meargă mai departe chiar dacă Planul Urbanistic a fost anulat în instanță; clădirile construite ilegal, care încalcă regulamentul de construire al orașului, să poată intra în legalitate.

Organizația București a PNȚMM este solidară cu tot ce întreprind, în mod deosebit de profesionist și admirabil din punct de vedere civic, organizațiile de mediu Greenpeace, Fundația Eco-Civica, Agent Green, Platforma de mediu pentru București.

Chemăm de asemenea pe toți membrii noștri și pe bucureșteni la protestul inițiat de aceste organizații și prevăzut pentru luni, 26 iunie, începând cu ora 18.00, în Piața Victoriei din Capitală. E mare nevoie să ne unim vocile în apărarea și protejarea spațiului verde, pentru a spune răspicat clasei politice că ne pasă și că pentru noi viața are prioritate în opoziție cu orice interese încărdășite, ilegitime și corupte.

PNȚMM este de asemenea solidar cu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, în opoziția sa fermă, documentată și legitimă față de intențiile deosebit de periculoase cuprinse în proiectul de Cod Urbanistic.


26 iunie 2023

Organizația municipiului București a PNȚ Maniu-Mihalache

* Mircea MUREȘAN – președintele Organizației București a PNȚMM

* Ancuța DOBROTĂ – președinta Organizației Sectorului 1 a PNȚMM

Lasă un comentariu