Din păcate, în ultimii ani, este evident că reglementatorul în domeniul în discuție – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) – nu și-a făcut treaba. Ca urmare, banii au putut să iasă pe oriunde, furați și diluați prin off-shore-uri. Din această cauza, a scăzut încrederea.
Toți cei trei piloni au fost dărâmați pornind de la ASF. Și nici nu putea să nu se întâmple astfel, în condițiile în care în ultimii 8 ani au avut loc nu mai puțin de patru insolvențe (primele trei ne-au costat deja 350 de milioane de euro), iar ASF estimează că aceasta din urmă ne va costa alte 250 de milioane de euro.
PNȚMM atrage atenția că principala cauză a acestei situații constă în funcționarea grav deficitară a ASF – mai ales din cauza politizării personalului Autorității.
Cât timp în ASF angajările se fac pe linie de partid, pe nepotisme, rude și cumetrii, nu avem nicio șansă să beneficiem de o piață financiară corectă și solidă.
Cerem public ASF să spună câte rude – soți, soții, copii, nepoți etc. – de demnitari sunt angajate în ASF. Până și șoferii se angajează, de ani de zile, tot cu „atenții” în ASF.
România plătește scump aceste obiceiuri. În ultimii doi ani, primii doi jucători de pe piață românească a asigurărilor au intrat în insolvență, adică peste două treimi din cota de piață. Asigurații sunt preluați de fondul de garantare. Singură soluție viabilă este reclădirea ASF de la zero.
După primul faliment, cine a răspuns din ASF? Nimeni. Acum s-a prăbușit al doilea cel mai mare asigurător. Dacă nu vor răspunde direct cei chemați să vegheze asupra pieței asigurărilor, vom plăti tot noi, cetățenii – contributori cinstiți la bugetul public –, incompetența, politicianismul și șpaga dată la angajare în ASF. Cei responsabili din ASF trebuie să răspundă personal – patrimonial și penal (pentru neglijență în serviciu etc.) –, în solidar cu decidenții din companiile de asigurare.
Auzim atât de multe voci care cer intervenția bugetului public pentru a ajuta asigurații, dar nu prea auzim vocea rațiunii și a dreptății din partea celor vinovați, care au contribuit la deprofesionalizarea accelerată a instituțiilor publice responsabile de reglementarea piețelor financiare.
18 martie 2023
Mircea Taloș – președinte executiv al PNȚMM
Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚMM
Lasă un comentariu