În acest sanctuar al sfinților închisorii de la Sighet, nu poate fi nimic mai potrivit decât tăcerea. Tăcerea profundă, necesară pentru a te transpune în acele timpuri ca să simți starea și înălțimea la care poate urca sufletul uman, al celor care au crezut cu tărie în Dumnezeu și în menirea de a fi Om.
Se impune un proces individual de conștiință, în care să ne răspundem în ce măsură noi, cei care i-am ales drept steag, urmăm modelul lor de dragoste și dăruire față de țară și națiunea din care facem parte?
Or, misiunea lor, a deținuților în acest penitenciar trebuia să ne devină pavăză și crez!

Consacrat trecerii în glorie eternă a lui Iuliu Maniu, am conceput Concursul Național
“Dacă aș putea să ajung la Sighet …”, la care au participat elevii de gimnaziu și liceu de pe tot teritoriul istoric al României.

Rezultatele acestui concurs ne demonstrează ca lumina stinsă cu 70 de ani în urmă în celula Nr.9, s-a aprins în această generație de excepție, care afirmă , citez:
“ Iuliu Maniu , supranumit sfinxul din Badacin a fost de o moralitate ireproșabilă, a fost lumina acestei țări, cel care a pus bazele unui neam unit, a unei țări bazate pe compasiune și frumos”;

“ Iuliu Maniu va străluci în istoria românilor nu numai ca un martir al idealului național, ci și ca un adevărat părinte moral al națiunii, servind ca sursă de inspirație, atât pe plan politic cât și pe cel al practicii de guvernământ”;
“El a stăruit asupra ideii că unirea este “Triumful libertății “ și că noi nu voim sa devenim din oprimați-oprimatori, din asupriți- asupritori”;
“Iuliu Maniu – un om de stat care a preluat făclia pentru luminarea drumului națiunii române spre unirea țării”;

Iuliu Maniu este un model de demnitate, corectitudine și înțelepciune, care a luptat toată viața pentru democrație și dreptate socială în virtutea moralei creștine, având 2 calități excepţionale : idealismul și realismul”;

Iuliu Maniu a simbolizat onestitatea și morala în politică, opunându-se oricărui fel de autoritarism”;

“Astăzi tot ce ne rămâne de făcut este să nu uităm sacrificiile datorită cărora suntem ceea ce suntem azi”;

“ Dacă aș putea să ajung la Sighet aș resimți disperarea din sufletele celor exterminați acolo. M-ar lua un fior, unul de dor, generat de partiotismul vechilor politicieni, cei care au demonstrat că se poate.”

Stimați compatrioți,
Iată că ruga prin care cerea ca Dumnezeu “ sa facă din suferință pod de aur”, iar “ din fiecare rană o cădelniță spre cer”s-a îndeplinit.
Generația tânără evocă jertfa sfinților închisorilor și așteaptă de la clasa politică o atitudine inspirată din onestitatea, curajul și filonul moral al prințului libertății Iuliu Maniu.

Mă bucur că Geo Velniceri, din Marginea, Suceava – Deținătorul premiului I al concursului “Dacă aș putea să ajung la Sighet …” a ajuns la Memorialul durerii națiunii române. Diploma și Premiul I în valoare de 1000 ron îi sunt decernate de domnul Mircea Taloș, președintele executiv al PNȚ Maniu-Mihalache.

Premiul II pentru Victor Hendriș din Iași, va fi înmânat din partea Asociației de Dezvoltare pentru România, Premiul III pentru Paula-Romina Gherțan va fi înmânat din partea Fundației Maniu-Mihalache. Premiile speciale și Mențiunile vor fi înmânate din partea dlui Liviu Petrina, Președintele Senatului PNȚ Maniu-Mihalache

Iuliana Gorea Costin

Tags:

Lasă un comentariu