-
-
Program de lucru: Luni - Vineri: 09.00-18.00
Program de lucru: Luni - Vineri: 09.00-18.00
„A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominaţiei ruseşti. Numele „Basarab” şi „Basarabeni” există cu mult înaintea vremii în care acest pământ devenise românesc; acest nume singur este o istorie întreagă.”
„Greșelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se împiedică dezvoltarea unei țări întregi și se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.”
La începutul anilor 90, în Basarabia, Poetul Național și Universal Mihai Eminescu era evocat drept Judecător suprem: „De avem sau nu dreptate, Eminescu să ne judece.”
Numele Poetului și Publicistului Mihai Eminescu îl evocăm și cinstim într-un fel aparte dintotdeauna, iar în aceste timpuri e necesar să ne aplecăm mai cu seamă asupra operei sale.
Și, întrucât, Mihai Eminescu este nu doar poetul nostru național, ci și universal prin tot ce a lăsat umanității, e de datoria noastră să-l redăm în toată complexitatea sa lumii pentru care a creat și a trăit cu toată ființa sa. La Chișinău, în plin Ianuarie sau în mijlocul varii cu teii în floare, eram împreună elevi, liceeni, studenți, învățători, profesori, oameni de cultură, oameni politici, împânzindu-i bustul cu flori.
La Consiliul Europei am organizat multe manifestări culturale, în scopul promovării valorilor noastre naționale, între care la inițiativa mea, susținută de Reprezentanța Permanentă a României la CoE, sub conducerea E.S. Domnul Ambasador Sabin Pop, am marcat anul Mihai Eminescu, lansat la Chișinău în anul 2000. În cadrul manifestării, care s-a desfășurat în prezența Domnului Ion Caramitru, Ministrul Român al Culturii, atât Secretarul General al CoE, Teri David, cât și Președintele APCE, lordul Rasul Johnson au remarcat că România și Republica Moldova au aceeași cultură, aceeași limbă, același Poet Național. La București, descoperindu-i mormântul la Cimitirul Bellu, sau statuia din fața Ateneului Român, revenim cu pietate, retrăind profunzimea trecerii sale prin lume: „Vremea trece, vremea vine”, „Mai am un singur dor”, ” Nu credeam să învăț a muri vre-o dată”… Și pentru că acolo unde n-ajung cuvintele intervine muzica, am lansat colecția Eterna, cu „Dialogurile dragostei”, scrise de Eugen Doga, am organizat spectacolul „Floare albastră”, în Aula Cantacuzino a Muzeului Național George Enescu, la care au fost invitați reprezentanții corpului diplomatic acreditat în România… Cu dor de Eminescu suntem invitați luni, 16 Ianuarie, la Craiova, unde va avea loc spectacolul „Revedere” …
La mulți ani, Culturii Naționale și Universale Române! La mulți ani, purtătorilor culturii române, purtătorilor de memorie, de civilizație!
Iuliana Gorea Costin
https://fb.watch/i3I4THEEiq/
https://fb.watch/i1EqddZcFy/
Lasă un comentariu