La peste 30 de ani de la Revoluție și de la Mineriada din Iunie 1990, nu a fost finalizată nici măcar faza de cercetare penală a celor două dosare. PCG a considerat și consideră că această situație este cu totul inacceptabilă într-o țară membră a Consiliului Europei și a UE.

În dosarul Revoluției, CEDO a condamnat România în 23 de cauze (în care au fost depuse și admise sute de plângeri). Condamnări există de mai mulți ani și în cazul Mineriadei – în ambele dosare Curtea europeană constatând grave probleme privind tergiversarea soluționării lor.

PCG consideră că din toate aceste împrejurări rezultă indubitabil că în „soluționarea” în acest mod a dosarelor s-a intervenit de la nivel politic și al autorităților executive.

Față de această situație inacceptabilă și având în vedere consecințele ei grave, PCG s-a adresat Parlamentului European cu solicitarea de constituire a unei Comisii de Anchetă care să examineze împrejurările în care a avut loc tergiversarea timp de peste 30 de ani a fazei de cercetare penală în cele două dosare.

PCG și-a întemeiat cererea pe prevederile Regulamentului de procedură al PE, respectiv pe cele ale Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, care garantează cetățenilor europeni dreptul la viață, interzicerea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante și dreptul la un proces echitabil, judecat într-un termen rezonabil.

Biroul de Presă PCG

2 Iunie 2021  

Tags:

Lasă un comentariu