Motto: „Guvernul instituit de Geniul etern al Romanilor a proclamat 15 Martie 2021 zi de doliu national pe ambele maluri ale Prutului, in imprejurarile in care guvernatii de pe malul drept nu au trecut examenul, iar televiziunea romana cominternista a ignorat penibil, iarasi, Basarabia lui Nicolae Dabija si a tuturor romanilor.”

Din generația contemporană de scriitori și luptători pentru eliberarea Basarabiei a plecat și scriitorul , omul politic Liviu Nicolae DABIJA (15 Iulie 1948-12 Martie 2021), așa cum au plecat Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Leonida Lari…

L-am întâlnit acum peste 30 de ani, în Antologia Poeților Basarabi a lui Ioan Alexandru, apoi în Casa acestuia.

În 15 Ianuarie  1990, împreună cu Grigore Vieru și Leonida Lari, s-a înscris în PNȚCD , eu fiind Secretar General sub Președinția lui Corneliu Coposu.

Alte împrejurări semnificative.

I.                  Nicolae Dabija a marcat un pas decisiv pe calea  eliberării  atunci când , în 15 Iunie 1989, de Ziua-Lui-Eminescu, a zmuls literele rusești de pe Revista Literatura și Arta și i-a redat Limbii Românești Basarabe haina sacră a grafiei latine.  Revista a devenit imediat stegarul dezrobirii de  sub tirania rusească , a ajuns la un tiraj de 260.000 de exemplare (la o populatie de trei miloane).

II.                Luptător echilibrat , dar ferm , Dabija l-a somat, în 24 Decembrie 1989, pe Gorbaciov să nu trimită trupe  în România , ,,în apărarea,,  Revoluției furate de clica Iliescu-Brucan-Roman. Dacă ar fi nevoie , mergem noi, Românii din Basarabia !

III.              Nicolae Dabija a fost Membru în Consiliul de Onoare al Partidului Corectei Guvernări (PCG)–,,Partidul cu cel mai bun Program Politic din Țară ,,, urmaș legitim al PNȚCD și continuator al acestuia .

IV.              Decâțiva ani , colaborăm în difuzarea  Revistei Literatura și Arta  la Românii de la Vest de Prut. Cum Poșta Statului Român refuză  să facă abonamente , noi aducem,  săptămânal, peste o sută de exemplare pentru abonații noștri…

Când Vieru ni se adresa cu

Dragi Frați De-Dincolo-De-Prut, Mi-e dor de voi și vă sărut,

Dabija striga doua versuri ajunse celebre

Doru-mi de Dumneavoastră , Ca unui zid de-o fereastră…

Doamne , te rugăm  să-l odihnești în pace !

Liviu PETRINA

Președinte Executiv al PCG

Fost Secretar General PNȚCD

Fost Membru al Parlamentului

Tags:

Lasă un comentariu