Domnul Codruț Constantinescu este foarte preocupat de Transilvania. Când a publicat un articol ambiguu despre Horthy, mi se părea că nu cunoaște Istoria. (V. Să cunoaștem Istoria– Situl PCG.)

Văzând articolul Note Transilvane (Revista 22, Nr. 15, 8-21 Septembrie 2020, p. 14) mi se pare că, pe lângă ignoranță, are și un proiect straniu de a crea confuzie cu privire la realitățile românești.

 Ca să ne explice când a trăit „principele Istvan Bocskai”, Domnul C.C. spune: „A fost contemporan cu cucerirea/ anexarea/ unirea Transilvaniei de către Mihai Viteazu… ” (subl. L.P.).

Definim clar situația dacă îl cităm, spre exemplu, pe Istoricul Ioan M. Bota (v. Istoria Românilor din cele mai vechi timpuri până astăzi. Adevăruri nespuse până acum, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2014, p. 213): „Reușind să unească în 1600 cele trei țări române: Muntenia, Transilvania și Moldova sub aceeași conducere politică și militară românească a oferit generațiilor următoare idealul înfăptuirii statului național unitar la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.”

Dl. C.C. ajunge și la cetățile din Munții Hațegului, la „Cetatea Cnezială a Cândeștilor sau Cetatea de Colț”, construită de acea „familie nobiliară, care în secolul al XV-lea și-a maghiarizat numele, devenind Kendeffy”. Dl. C.C. se sperie și se întreabă: „Logica medievală ne depășește acum. Erau Cândeștii niște trădători ?”

Da, în orice logică, cine își abandonează credința sau neamul intră pe lista trădătorilor.

Dar trebuie spus că acești Cândești, și, ca ei, zeci de familii românești nu, „și-au maghiarizat numele”, ci au fost fortați să renunțe la nume și la apartenența etnică atunci când ocupantul maghiar a instituit cunoscutul apartheid împotriva majorității românești a populației transilvane.

Au fost victime ale unei terori și, spre deosebire de Brâncoveni, supuși neputințelor omenești…

Liviu PETRINA

Tags:

Lasă un comentariu