În câteva zile, România se va lovi frontal de criza coronavirusului. Nu mai avem timp de jocuri politice, ci  de o asumare reponsabila a intregii societatii in fata acestui moment dificil. Din păcate, promovarea constanta a incompetentilor si sicofantilor in toate structurile importante ale statului, iresponsabilitatea mass-media combinate cu atitudinea egoistă, panicardă și defetistă ale unui segment important de populație care au fost incurajate de factorul politic al ultimilor ani prefigurează un scenariu sumbru in viitorul apropiat.

Mai mult ca oricând, avem nevoie de decizii curajoase și profesioniste ale unui guvern cu puteri depline susținut de un parlament responsabil. Sutele de cazuri de purtători ai virusului(ca să fim optimiști) care există în acest moment și care circulă fără opreliști răspândesc cu repeziciune epidemia pe întreg cuprinsul țării.  Trebuie limitată circulația populației cât mai urgent, cu calm, dar ferm.

Altfel, nota de plată va veni când sistemul sanitar va fi supraîncărcat și nu va mai putea să trateze cazurile grave, pierzîndu-se vieți omenești care ar fi putut fi salvate dacă se reușea o răspândire controlată în timp.

Un alt punct critic este atitudinea față de românii care incearcă să se refugieze din străinătate. Ei sunt cetățenii noștri și avem datoria de a-i proteja,   primindu-i acasă în condiții decente, dar cu respectarea unor norme stricte de izolare și carantină pentru siguranța tuturor.

Vor fi afectate din păcate și multe sectoare economice, iar statul are datoria de a promova măsuri de sprijin financiar și fiscal pentru a trece cu bine peste pierderile inerente care urmează.

Lumea nu se sfârșește în câteva săptămâni, dar depinde de responsabilitatea, caracterul si solidaritatea fiecăruia dintre noi, ca și de nivelul la care se vor ridica autoritățile implicate, dacă vom depăși  acest moment critic cu demnitate sau copleșiți de rușine și remușcări tardive.

Un factor important îl constituie și viața spirituală, iar bisericile noastre trebuie să urmărească  misiunea lor de a întări și îndruma poporul spre iubirea aproapelui și păstrarea încrederii în momentele de cumpănă, oferind adăpost și speranță celor aflați în nevoie.

Dumnezeu să ne dea sănătate și gândul cel bun tuturor și să ne ocrotească pe toți!

Radu Rizescu

Președinte

 

Tags:

Lasă un comentariu