Fără excepție, statisticile interne și internaționale se constituie în semnale de alarmă privind situația demografică dramatică cu care se confruntă România.

După 1990 a existat un declin continuu al populației rezidente în România, acesta accentuându-se odată cu aderarea României la UE în 2007. Iar perspectivele de până la mijlocul acestui secol nu sunt mai optimiste. Mai jos se află o proiecție asupra acestui fenomen, realizată prin integrarea a trei analize făcute de trei instituții de profil, internaționale și interne[1].
  

Proiectări (ani) 2020 2030 2040 2050
Populație (mil. locuitori) 19,25 18,00 16,7 15,54

În perioada 1990-2018 declinul demografic s-a situat la circa 3,8 milioane locuitori, acesta provenind în proporție de aproape 75 la sută din migrație.

România nu este singura țară europeană care se confruntă cu probleme demografice. Singulare în cazul României sunt doar cauzele situației ei dramatice, cauze identificate ca fiind aceleași prin intermediul tuturor cercetărilor: migraţia, natalitatea scăzută și mortalitatea ridicată.

Pentru PCG este deplin evident că toate cele trei cauze se află în directă legătură cu nivelul de trai scăzut din România și cu nivelul în continuare ridicat al fenomenului corupției[2].

Ce este extrem de specific și grav în privința actualelor valuri de migrație este că acum, pentru prima oară în istorie, această parte a Europei din care face parte și România cunoaşte un veritabil exod al creierelor

În condițiile arătate, PCG adresează clasei politice, și în mod deosebit actualilor responsabili statali, un apel la tratarea fenomenului corupției ca fiind răul maxim, care va afecta grav și viitorul țării. Cerem luarea de măsuri, de interes național suprem,  pentru creșterea natalității. Există state europene care au adoptat cu succes asemenea măsuri, și care pot fi puse în practică și în România, de exemplu: în Finlanda a fost anunţată introducerea concediului parental de şapte luni plătit egal pentru ambii părinţi; în Franţa, valoarea indemnizaţiei se calculează în funcţie de veniturile familiei, şi nu de salariul mamei, iar nivelul acesteia creşte odată cu numărul de copii ai familiei; în Ungaria, tinerii căsătoriţi pot beneficia de un credit avantajos în valoare de peste 30 de mii de euro, fiind suspendată pentru 3 ani rambursarea acestuia, la naşterea primului copil. Suma datorată va scădea cu 30% la naşterea celui de-al doilea copil, iar în cazul în care familia are şi un al treilea copil, banii împrumutaţi nu mai trebuie returnaţi.

Reducerea drastică a corupției, creșterea calității clasei politice și a calității guvernării, dezvoltarea economică, îi pot readuce acasă pe mulți dintre românii emigrați, pot reduce la maxim emigrația și pot asigura condițiile pentru creșterea natalității, a speranței de viață a românilor – și, în ultimă și cea mai importantă instanță, edificarea unei națiuni și a unui stat la înălțimea celor pe care ni le-au lăsat moștenire cei mai vrednici dintre înaintașii noștri.

Situația din mediul rural și alte zone defavorizate comportă o urgență maximă, în principal din cauza subdezvoltării lor economice, a lipsei locurilor de muncă și, în consecință, a neîndeplinirii actualelor condiționări legale pentru obținerea indemnizațiilor de creștere a copilului; de exemplu: realizarea, în ultimele 12 luni înainte de data nașterii copilului, de venituri impozabile (salarii sau alte venituri obținute din activități independente și care sunt impozitate).

PCG consideră că se impune instituirea de urgență a unei indemnizații speciale pentru aceste zone, simultan cu un set de măsuri la nivel central și local pentru a descuraja ne-munca.


Valerian STAN


[1] Profesor Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române (“Revenind la depopularea României”, în „Contributors.ro”, 15 iulie 2919)

[2] Ultimul studiu al Transparency International situează în continuare România drept a doua cea mai coruptă țară din UE. Reprezentant al actualei Administrații americane, Administrație care s-a declarat deplin determinată să se implice în ameliorarea situației din România, Ambasadorul SUA la București a declarat recent: „România îşi pierde tinerii şi muncitorii de toate vârstele, într-o rată record a emigraţiei. Oamenii pleacă pentru că și-au pierdut speranţa că România are determinarea şi curajul, după 30 de ani, pentru a scăpa, în sfârşit, de corupţia endemică generată de comunism şi perpetuată de baronii corupţi.”

Tags:

Lasă un comentariu