Statul de drept este acel sistem politic în care societatea civilă controlează efectiv puterea: contestând în faţa justiţiei legalitatea deciziilor forurilor executive şi constituţionalitatea Legilor adoptate de Parlament.

Starea de drept –aceea cu care se gargarisesc experţii şi specialiştii  politici, numind-o stat de drept, se referă strict la legalitatea actelor de guvernare (sovereignty by law = supremaţia legii).

Cu alte cuvinte, statul de drept face referire la legitimitatea regimului în cauză, deci: la concordanţa dintre instituţiile politice şi ideea de drept prevalentă în societatea respectivă.

Starea de drept se limitează la stricta respectare a legilor în vigoare de către organele puterii în exerciţiu, deci la legalitatea actelor administrative.

Cine sunt

Experţii ?   Specialiştii ?

În primul rând, experţii şi specialiştii sunt doar nişte tehnicieni: domeniul lor este ştiutul, nu cunoaşterea; funcţia lor socialã constã în a-i consilia pe decidenţi. Ei nu posedã independenţa mentalã necesarã judecãţilor de valoare presupuse de efectuarea responsabilã a opţiunilor cu care este confruntat liderul. Liderul ascultă opiniile experţilor, dar decide independent.

Tags:

Lasă un comentariu