Valerian Stan

Secretar General PNȚMM

valeriu-stan-homeValerian Stan s-a născut în anul 1955 în satul Conţeşti, comuna Sascut din judeţul Bacău. În 1974 a absolvit Liceul „George Bacovia” din Bacău, iar în 1977, Şcoala militară de ofiţeri activi de infanterie „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Timp de opt a fost comandant de pluton şi de companie în cadrul unui regiment mecanizat din Capitală, pentru ca, ulterior, până la sfârşitul anului 1989, să ocupe funcţii în domeniile logistic şi de protecţie a muncii.


Între 1982 si 1987, a urmat cursurile Facultăţii de drept din cadrul Universităţii Bucureşti. Din cauza opiniilor şi comentariilor sale contrare regimului comunist, dar şi a faptului că fratele său era preot, nu i-a fost permis să urmeze cursurile Academiei militare şi nici pe cele ale Facultăţii de istorie. În vara anului 1986, comandantul regimentului din care făcea parte l-a acuzat în public de „atitudine duşmanoasă faţă de conducerea Partidului”.


După 1989, în special pe parcursul anului 1990, a militat – alături de alţi ofiţeri tineri, aparţinând mai ales Comitetului de acţiune pentru democratizarea armatei (CADA) – pentru depolitizarea şi modernizarea armatei şi pentru clarificarea implicării unor responsabili militari, în decembrie 1989. In această cauză, la cererea preşedintelui Ion Iliescu şi a prim-ministrului Petre Roman, în noiembrie 1990, a fost trecut în rezervă de ministrul Apărării, generalul Stănculescu. În primăvara lui 2007 generalul Stănculescu şi un alt înalt responsabil militar, generalul Chiţac, aveau sa fie găsiţi vinovaţi pentru implicarea în reprimarea revoluţiei de la Timişoara şi condamnaţi la câte 15 ani de închisoare şi degradare militară.


După plecarea din armată s-a alăturat celor care iniţiaseră Alianţa Civică, organizație în cadrul căreia Valerian Stan a îndeplinit succesiv diferite responsabilităţi – secretar, vicepreşedinte, preşedinte executiv şi preşedinte. Alături de colegii de la Alianţa Civică şi din Convenţia Democrată din România, a contribuit la succesul în alegerile din 1996 al CDR și al președintelui Emil Constantinescu.


Din anul 1993 şi până în 2020 a activat şi în cadrul a trei organizații neguvernamentale de apărare a drepturilor pomului, de promovare a integrității în administrația publică, precum și pentru accesul la justiție al persoanelor: APADOR-CH, CRJ și IPP.


Între decembrie 1996 şi august 1997, a fost Secretar de stat, Șef al Departamentului de Control al Guvernului Ciorbea. Verificările pe care le-a coordonat în această calitate au vizat şi un număr de nereguli ale unora dintre demnitarii aparţinând coalitiei guvernamentale: dosarul Flota-Petroklav/ Traian Basescu şi alţii, dosarul Vilelor de protocol/ Apartamentul etc. Fapt care a condus în cele din urmă la revocarea sa funcţie – decizie care ulterior avea să fie asumată public de cei care au luat-o (prim-ministrul Victor Ciorbea și ministrul Transporturilor Traian Băsescu) ca o greşeală.


Cu scopul de a-și apăra drepturi constituţionale şi legale vătămate de autorităţi şi instituţii publice, dar şi pentru a evalua (testa) şi în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi de acces la justiţie, în perioada de după 2002 a iniţiat şi sustinut (și susține și în prezent) un număr de circa 100 de procese de contencios administrativ şi civile.


După 1989, a colaborat la mai multe publicaţii, din ţară şi exil – România liberă, Cotidianul, Alianţa Civică, Bursa, Lumea liberă și New York Magazin (ultimele două editate la New York), ActiveNews.


În 2010, Majestatea Sa Regele Mihai I al României i-a conferit Decoraţia Regală „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate”.


Informații detaliate despre viața și activitatea lui Valerian Stan pot fi găsite pe web-site-ul său www.valerianstan.ro

My Skills

Mollis aliquet nisl gravida vitae dignissim sollicitudin sit nisi est ornare curabitur quam sit mi viverra vulputate elit. Felis in tristique a pellentesque. Eestibulum vivamus in vitae ut pulvinar.

Management

75%

Public Speaking

90%

Problem Solving

80%

Strategy Planning

70%

Education

1995 - 1999

Master of Political Science

Cars varius proin amet at vehicula magna. Platea sed fames at egestas amet feugiat.

1995 - 1999

Occidental College in LA

Cars varius proin amet at vehicula magna. Platea sed fames at egestas amet feugiat.

1995 - 1999

Occidental College in LA

Cars varius proin amet at vehicula magna. Platea sed fames at egestas amet feugiat.

1995 - 1999

Occidental College in LA

Cars varius proin amet at vehicula magna. Platea sed fames at egestas amet feugiat.

Alătură-te echipei PNȚMM
Îi chemăm pe vechii simpatizanți și membri onorabili ai PNȚCD, ca și pe toți aceia care își doresc o reprezentare politică bazată pe moralitate, dăruire și caracter, să ni se alăture pe drumul pe care îl deschidem astăzi.