Biroul Electoral Central și trei persoane cu pretenții de judecători (în principal Adrian-Gabriel Dinescu de la Tribunalul București și Dumitru Gavriș de la Curtea de Apel București) au respins candidatura la alegerile europarlamentare a PNȚ Maniu-Mihalache sub motiv că partidul n-a strâns 200.000 de semnături ale susținătorilor.

Abuzul s-a petrecut pe baza Legii nr. 33/2007, care încalcă o normă a Comisiei de la Veneția integrată în jurisprudența CEDO prin Decizia Mihaela Mihai Neagu împotriva României (Cererea nr. 66345/09). Norma stabilește că „Legea nu trebuie să impună colectarea semnăturilor a mai mult de 1% de alegători din circumscripția respectivă”. Or, Legea impune 200.000 de semnături în condițiile în care la aceste alegeri numărul de alegători nu este cel corelativ procentului de 1%, adică 20 de milioane, ci 18,9 milioane  (presupunând 189.000 de semnături).

În aceste condiții, PNȚMM a solicitat instanței să dea eficiență principiului supremației normelor CEDO fata de normele dreptului intern (așa cum prevăd imperativ art. 11 alin. 2 și art. 20 din Constituția României) și să înlăture aplicarea cerinței excesive a Legii. Iar în absența textului abuziv, candidatura PNȚMM, susținută de zeci de mii de semnături, se impunea admisă. Precizăm că în țările Uniunii Europene numărul mediu de semnături este de 3.745 – atât de departe de cele 200.000 de la noi!

Cererea a fost respinsă cu argumentul caraghios din punct de vedere rațional și revoltător din punct de vedere legal că diferența de semnături în plus de la 189.000 până la 200.000 “intră în marja de apreciere largă pe care o au statele în organizarea alegerilor”. Or, dacă pretinșii judecători ar fi fost atenți la normele europene la care i-am trimis – și nu la ordinele politicienilor care le dau pensii nesimțite și alte privilegii -, ar fi aflat că statele au… “marjă de apreciere” numai în interiorul pragului de până la 1%, iar nu peste acesta.

Excluderea noastră din cursa electorală constituie un fapt de o gravitate excepțională într-o societate democratică, fapt pentru care ne vom adresa CEDO și organismelor Uniunii Europene.

Protestăm, cu această ocazie, și împotriva altor abuzuri grave ale instituțiilor publice, numai din ultimele câteva luni, la adresa PNȚMM:
     – refuzul Ministerului Justiției de a da un răspuns cererii privind împrejurările în care din arhivele sale au putut să dispară actele de detenție și de înhumare a lui Iuliu Maniu;
     – refuzul prim-ministrului PSD-ist Marcel Ciolacu de a răspunde cererii PNȚMM privind constituirea unui fond cu finanțare europeană pentru creșterea pensiilor foarte mici ale cetățenilor români din Republica Moldova;
     – sancțiuni nelegale și nejustificate ale Autorității Electorale Permanente, condusă nu de un expert independent, ci de un PSD-ist, vechi colaborator al lui Ion Iliescu;
     – refuzul acordării unui sediu central, sub motiv că partidul are unul (două cămăruțe, din care una cu plafonul prăbușit în pivniță – la care am precizasem că renunțăm), în condițiile în care PNL are 10 sedii, iar PSD 7 (plus altele atribuite ilegal de Regia protocolului de stat, subordonată Guvernului PSD-PNL, care a refuzat să ne furnizeze informațiile solicitate în acest sens).

26 aprilie 2024

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache
Mircea Taloș
președinte executiv
Valerian Stan – secretar general
Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚMM

Lasă un comentariu